epa11572777 The Secretary-General of the United Nations (UN) António Guterres gives a speech at the solemn session in the National Parliament, as part of the commemorations of the 25th anniversary of the referendum for the self-determination of East Timor, in Dili, East Timor, 30 August 2024. Guterres in an official visit to Dili to attend the 25th anniversary of the referendum for the country's independence. Timor Leste's independence referendum was held on 30 August 1999, organised by the United Nations Mission in East Timor (UNTAET) leading to their separation from Indonesia. EPA/PAULO NOVAIS
EPA
2.10.2024., 14:03
ZBOG SVOJIH IZJAVA

Glavni tajnik UN-a nepoželjan u Izraelu

Izraelski ministar vanjskih poslova rekao je u srijedu da je zabranio ulazak u zemlju glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael.

Iran je u utorak ispalio na Izrael više od 180 balističkih projektila nakon eskalacije sukoba između Izraela i libanonskog Hezbolaha. Mnogi su presretnuti u zraku, ali neki su probili protuzračnu obranu. Nema izvješća o žrtvama.

Guterres je u utorak objavio kratko priopćenje u kojem je samo spomenuo "najnovije napade na Bliskom istoku" i osudio "eskalaciju za eskalacijom".

Ranije u utorak Izrael je poslao svoje postrojbe u južni Libanon. 

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je Guterres, zbog toga što nije osudio Iran, persona non grata u Izraelu. 

"Svatko tko ne može nedvosmisleno osuditi užasan iranski napad na Izrael, kao što su učinile gotovo sve zemlje na svijetu, ne zaslužuje da stupi na izraelsko tlo", rekao je Katz.

"Izrael će nastaviti braniti svoje građane i štititi svoje nacionalno dostojanstvo, sa ili bez Antonija Guterresa."