epa10750428 Destroyed apartment blocks in Vuhledar town, Donetsk region, Ukraine, 16 July 2023. Located in the southern part of Donetsk region, Vuhledar is a frontline town. Before Russia's ongoing invasion of Ukraine, the population of the town was 14432 citizens. Currently, less than 100 citizens live there, based on different calculations and since 24 February 2022, 59 citizens, including three children, have been killed. There are no buildings that are not damaged or ruined, there is no infrastructure, no water and no electricity. The Russian army tried to assault Ukrainian positions around the town, but were unsuccessful. Russian troops entered Ukraine on 24 February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/OLEG PETRASYUK ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET
EPA
1.10.2024., 16:54
STRATEŠKI VAŽNO MJESTO

Ruska vojska stigla je do centra Vuhledara

Ruske trupe stigle su do središta Vuhledara, ukrajinskog uporišta na strateški važnoj uzvisini u istočnoj Ukrajini koji je ruskim napadima odolijevao od početka moskovske invazije, rekao je u utorak guverner ukrajinske regije Donjeck.

Guverner Vadim Filaškin je kazao da je situacija u Vuhledaru iznimno teška. "Neprijatelj je već gotovo u centru grada", rekao je za ukrajinsku TV. Ruske snage prošli su tjedan stigle do predgrađa maloga rudarskog gradića, pojačavši posljednjih dana napade. 

Ruske trupe u istočnoj Ukrajini u kolovozu su napredovale najbrže u posljednje dvije godine. Njihov žestoki napredak na ukrajinskom istoku ostvaren je unatoč iznenadnom upadu Ukrajine u rusku regiju Kursk.

Oleksandr Musienko, ukrajinski vojni analitičar, kazao je da je Moskva podnijela visoku cijenu u ljudskim gubicima kada je posrijedi napredovanje vojnih snaga prema Vuhledaru, ali da će to zakomplicirati položaj Ukrajine na istoku.

"Ukrajinska obrana bila je ključna u ometanju neprijateljskog napretka u regiji Donjeck. Da nije bilo Vuhledara, da ondje nije bilo naših postrojbi mislim da bi sada bilo puno teže, primjerice u smjeru Kurahiva", rekao je Musienko.

Ukrajinski vojni analitičari smatraju da bi potpuna kontrola nad Vuhledarom moskovskim trupama pomogla u daljnjem napredovanju u regiji jer bi kontrolirali brda i uzvisine, ključne za njihovu topničku paljbu.

Ruske snage već nemilosrdno granatiraju gradove i sela u regiji, rekao je Filaškin.

"Vrlo je opasno ostati u regiji i još jednom ističem kako je potrebno da je ljudi napuste", rekao je Filaškin, dodavši kako je u dijelovima regija pod kontrolom vlade još uvijek ostalo oko 350.000 ljudi.

Prije početka invazije u područjima pod kontrolom vlasti bilo je oko 1,9 milijuna ljudi.

Kazao je i da je u Vuhledaru, koji je prije rata imao oko 14.000 stanovnika, sada ostalo tek 107 civila.