epa11529065 Claudia Sheinbaum, the elected president of Mexico, speaks during a press conference in Mexico City, Mexico, 05 August 2024. Sheinbaum highlighted the 'enormous strengths' of the country's economy in the face of the world market's 'Black Monday' and the record of job creation in Mexico compared to the unemployment rate in the United States. EPA/JOSE MENDEZ
EPA
1.10.2024., 20:56
PRVA OD NEOVISNOSTI 1821.

Meksiko dobio prvu predsjednicu u povijesti

Bivša gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum u utorak je i službeno postala prva žena predsjednica Meksika od neovisnosti te zemlje 1821. godine, naslijedivši na tom položaju popularnog Andresa Manuela Lopeza Obradora. 

Sheinbaum, klimatska znanstvenica židovskog podrijetla, položila je prisegu pred zastupnicima i senatorima u meksičkom kongresu. U lipnju je na izborima pobijedila s gotovo 60 posto glasova, nakon što je na njih izašla ispred vladajuće lijeve stranke Pokret za nacionalnu obnovu (Morena) i saveznicima. 

Oni imaju i komotnu većinu u parlamentu, što im omogućuje da mijenjaju ustav bez podrške oporbe. 

Na inauguraciju su stigli brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i prva dama SAD-a Jill Biden. 

Meksiko je zbog inauguracije proglasio državni praznik. Bivša gradonačelnica Mexico Cityja preuzima dužnost od svog mentora, Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji ju je uveo u politiku 2000. godine kao zamjenicu za pitanja okoliša u gradskoj vijećnici meksičke prijestolnice. 

Njezina pobjeda velik je korak za Meksiko, zemlju poznatu po svojoj 'mačo' kulturi, dom druge najveće katoličke populacije na svijetu.

Sheinbaum je i prva žena koja je pobijedila na izborima na cijelom kontinentu – Sjedinjene Države to tek trebaju postići. 

Novu predsjednicu čeka težak zadatak. Morat će naći ravnotežu između jačanja socijalnih politika te proračunskog deficita i slabog gospodarskog rasta. 

Odmah nakon pobjede najavila je da će njezina vlada biti fiskalno odgovorna te će poštivati autonomiju središnje banke. 

Najavila je i da će jačati sigurnost zemlje, no nije rekla kako će to učiniti nakon najnasilnijih izbora u modernoj meksičkoj povijesti uoči kojih je ubijeno 38 kandidata.

Analitičari tvrde da su skupine organiziranog kriminala ojačale i proširile svoj utjecaj tijekom mandata Lopeza Obradora, poznatog i pod skraćenicom AMLO. 

On je udvostručio minimalnu plaću, smanjio je siromaštvo, tijekom njegovog mandata peso je ojačao, a nezaposlenost se smanjila, zbog čega je postao iznimno popularan, pisao je Reuters. 

AMLO je bio veoma prisutan u kampanji za ove izbore, pokušavajući ih prikazati referendumom o njegovoj političkoj ostavštini. Sheinbaum je odbacila tvrdnje kritike da će biti njegova „marioneta”, iako je najavila da će nastaviti mnoge njegove politike.