epaselect epa11631670 A woman takes photo of a destroyed building in the Haret Hreik neighborhood of Beirut's southern suburbs, after Israeli military strikes on Beirut, Lebanon, 29 September 2024. According to the UN Humanitarian Coordinator in Lebanon Imran Riza, the recent escalations in Lebanon, a 'catastrophic situation', have led to widespread destruction of homes and infrastructure across the country. At least 700 people have been killed, thousands have been injured, and nearly 120,000 people have been displaced in the past week. The Israeli army (Tsahal) said on 28 September 2024 on X (formerly Twitter) that Hezbollah leader Hassan Nasrallah was killed in an overnight strike on Beirut. Hezbollah confirmed the death of Nasrallah in a statement on 28 September 2024. EPA/WAEL HAMZEH
EPA
30.9.2024., 09:15
SUKOB ESKALIRA

Vođa Hamasa u Libanonu i trojica palestinskih vođa ubijeni u izraelskom napadu

Palestinska militantna skupina Hamas je rekla da je njen vođa u Libanonu ubijen u izraelskom napadu u ponedjeljak, a druga palestinska militantna organizacija je objavila da su trojica njenih vođa ubijena u napadu na Bejrut, što predstavlja prvi izraelski napad unutar granica grada.

Hamas je rekao da je njegov vođa u Libanonu Fateh Šerif Abu el-Amin ubijen zajedno sa svojom suprugom, sinom i kćeri  u napadu na njihovu kuću u palestinskom izbjegličkom kampu u južnom gradu Tiru rano ujutro u ponedjeljak.

Dok Izrael eskalira sukob sa saveznicima Irana u regiji, Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) je objavila da su trojica njenih vođa ubijena u napadu na bejrutski okrug Kola.

Izraelska vojska nije odmah komentirala izvješća.

Sve češći izraelski napadi na libanonsku miliciju Hezbolah i hutiste u Jemenu doveli su do straha da bi se sukob na Bliskom istoku mogao oteti kontroli te uvući Iran i Sjedinjene Američke Države, glavnog saveznika Tel Aviva.

Izrael je u nedjelju izveo zračne napade protiv hutista u Jemenu i na nekoliko desetaka ciljeva Hezbolaha diljem Libanona nakon što je ranije ubio vođu libanonske milicije.

Niz visokih dužnosnika Hezbolaha, uključujući njegovog vođu Sajeda Hasana Nasralaha, poginulo je u dvotjednom izraelskom bombardiranju.

Napad na okrug Kola u ponedjeljak predstavlja prvi izraelski napad unutar granica Bejruta. 

SAD je pozvao na diplomatsko rješenje sukoba u Libanonu, no također je dozvolio pojačanje za svoju vojsku u regiji.

Američki predsjednik Joe Biden je na pitanje može li se sveopći rat na Bliskom istoku izbjeći odgovorio: "Mora se".

Kazao je da će razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.