epa11631658 Pope Francis arrives at holy mass and beatification of Anne of Jesus at Heysel Stadium in Brussels, Belgium, 29 September 2024. Anne of Jesus, born Anna de Lobera, is a nun of the Order of Carmelites, born on 25 November 1545 in Medina del Campo, Spain, and died on 04 March 1621 in Brussels. Pope Francis is in Brussels on a trip to 'the heart of Europe' to discuss the continent's role in the world. The pastoral visit to Brussels, focusing on the celebrations of the 600th anniversary of the Catholic University of Leuven in Belgium, will last until 29 September. EPA/OLIVIER MATTHYS
EPA
29.9.2024., 18:02
PAPA U BELGIJI

Zabrinutost demografskim kretanjima u EU-u

Potpredsjednica EK za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica susrela se s papom Franjom, koji je boravio u višednevnom posjetu Belgiji. "Razgovarali su o demografskim izazovima s kojima se Europska unija suočava zbog starenja stanovništva i niskih stopa nataliteta", priopćeno je iz kabineta Dubravke Šuice. Dodaje se da je Šuica informirala Papu o svom radu na promociji prava djece, podršci mladima u stjecanju vještina i znanja usklađenih s potrebama tržišta rada, kao i o pomoći mladim obiteljima u usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza. Također je naglasila važnost stvaranja prilika za starije osobe kako bi one ostale uključene u život zajednice. "Sveti Otac izrazio je svoju zabrinutost zbog demografskih kretanja u EU-u, kao i potporu daljnjim nastojanjima Europske komisije u ovom području", kaže se u priopćenju.
Papa Franjo predvodio je u nedjelju veliku misu na nacionalnom stadionu u Bruxellesu. Tijekom posjeta Belgiji Papu su ispitivali o seksualnom zlostavljanju maloljetnika, prihvaćanju LGBT+ osoba i položaju žena u Crkvi.