epa11629823 (FILE) - Hezbollah Secretary General Sayyed Hassan Nasrallah speaks to supporters during Ashura day in southern Beirut, Lebanon, 14 November 2013 (reissued 27 September 2024). The Israeli army (Tsahal) said on 28 September 2024 on X (formerly Twitter) that Hezbollah leader Hassan Nasrallah was killed in an overnight strike on Beirut, but there was no confirmation from the Lebanese armed group. EPA/NABIL MOUNZER
EPA
28.9.2024., 15:26
Smatran najmoćnijim čovjekom u Libanonu

Hezbolah potvrdio smrt svog vođe Nasrallaha u izraelskom napadu

Vođa Hezbolaha Sajed Hassan Nasrallah je ubijen, objavila je proiranska libanonska milicija u subotu, potvrdivši njegovu smrt nakon što je izraelska vojska objavila da ga je ubila u zračnom napadu na Beirut dan ranije.

"Sajed Hassan Nasrallah pridružio se svojim kolegama mučenicima (...) čiji je marš predvodio gotovo trideset godina”, navodi se u priopćenju za javnost Hezbolaha, najbližeg saveznika Irana, prenosi agencija France Presse.  Smrt Nasralaha, koji se smatra najmoćnijim čovjekom u Libanonu, riskira uzdrmati njegovu stranku, destabilizirati zemlje i predstavlja veliku pobjedu za Izrael protiv Irana i njegovih saveznika u regiji, dodaje AFP.

Njegova smrt predstavlja težak udarac za Hezbolah koji se suočava sa sve intenzivnijim izraelskim napadima. Također, to je udarac i za Iran s obzirom na značajnu ulogu koju je imao u takozvanoj "Osovini otpora", ističe Reuters.

"Osovina otpora" je termin kojim se označavaju palestinski, libanonski, sirijski i drugi pokreti koji su bliski Iranu, a protivnici su Izraela.

Hezbolah je u priopćenju rekao da će nastaviti svoju borbu protiv Izraela "u znak podrške Gazi i Palestini te radi obrane Libanona i njegovog nepokolebljivog i časnog naroda". Nije rečeno kako je Nasrallah ubijen.

Izraelska vojska je ranije kazala da je Nasralah ubijen u "ciljanom napadu" u petak na podzemno sjedište skupine ispod stambene zgrade u južnom bejrutskom predgrađu Dahije, kojim upravlja Hezbolah.

Vojska je dodala da je osim njega ubijen drugi visoki dužnosnik skupine Ali Karaki te još neki zapovjednici.

"Napad je izveden dok su viši zapovjednici Hezbolaha djelovali iz sjedišta i promicali terorističke aktivnosti protiv državljana Izraela", navela je vojska.

 

Napad na Nasrallaha "bio je vrlo sofisticiran. On pokazuje ne samo goleme tehnološke sposobnosti, već i opseg u kojem se Izrael infiltrirao u Hezbolah", rekao je za France Prese James Dorsey, istraživač na Institutu za Bliski istok pri Nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

Zračni napad na Dahije je u petak potresao Bejrut. Sigurnosni izvor u Libanonu je rekao da je napad, koji se sastajao od niza brzih i snažnih eksplozija, ostavio krater dubok najmanje 20 metara.

Napadom, nakon kojeg su u subotu izvedeni daljnji zračni napadi na Dahije i druge dijelove Libanona, eskalirao je sukob između Izraela i Hezbolaha.

Stanovnici su pobjegli iz predgrađa te sklonište potražili u središtu Bejruta i drugim dijelovima grada.