epa08354098 (FILE) British Prime Minister Boris Johnson ahead of greeting Prime Minister of Croatia Plenkovic for a meeting at 10 Downing Street in London, Britain, 24 February 2020 (re-issued 27 March 2020). According to reports on 09 April 2020, British Prime Minister Boris Johnson was moved out of intensive care., but he remains hospitalized after persistent coronavirus symptoms. EPA/WILL OLIVER *** Local Caption *** 55901349
EPA
28.9.2024., 13:16
BIVŠI PREMIJER

Boris Johnson planirao napad na nizozemsku tvornicu cjepiva

Bivši britanski premijer Boris Johnson rekao je da je u ožujku 2021. naredio vojnim zapovjednicima da isplaniraju napad na nizozemsku tvornicu kako bi osigurali pet milijuna cjepiva protiv COVID-a za koje je Europska unija prijetila da će zabraniti izvoz u Veliku Britaniju.

Johnson je rekao da mu je tadašnji zamjenik načelnika britanskog obrambenog stožera, general-pukovnik Doug Chalmers, rekao da će biti moguć napad korištenjem malih čamaca za prelazak La Manchea i plovidbu nizozemskim kanalima - ali ga je upozorio na diplomatske posljedice.

Prema Johnsonu, Chalmers - koji se u međuvremenu povukao iz vojske - rekao mu je da neće biti moguće izvršiti misiju neopaženo i da "ako budemo otkriveni morat ćemo objasniti zašto napadamo dugogodišnjeg NATO saveznika ".

"Potajno sam se složio s onim što su svi oni mislili, ali nisam htio reći naglas: da je cijela stvar bila luda", rekao je Johnson u izvatku iz svojih memoara koji je objavljen u subotnjim novinama Daily Mail.

Ni britansko ministarstvo obrane ni Chalmers - koji trenutno služi kao predsjednik vladinog odbora za standarde u javnom životu - nisu zasad komentirali Johnsonove izjave.

Osporavana cjepiva protiv COVID-a razvili su Sveučilište Oxford i AstraZeneca, ali doze su proizveli kooperanti u Nizozemskoj i Britaniji.

U ožujku 2021. cjepiva su se naširoko koristila u Britaniji, ali doze proizvedene u nizozemskoj tvornici još su čekale odobrenje EU-a.

I Britanija i EU imale su ugovore s AstraZenecom za cjepiva i EU je nastojala zadržati gotova cjepiva u nizozemskoj tvornici za svoju buduću upotrebu.

Johnson - koji je pobijedio na izborima u prosincu 2019. uz obećanje da će zaključiti dugotrajne pregovore o izlasku iz EU-a - rekao je kako vjeruje da dužnosnici EU-a djeluju pod pritiskom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

"Nakon dva mjeseca uzaludnih pregovora došao sam do zaključka da se EU prema nama odnosi zlobno i prkosno... jer smo cijepili naše stanovništvo mnogo brže nego oni", rekao je Johnson, koji je bio prisiljen otići s dužnosti u 2022. nakon skandala uključujući kršenja pravila o zaključavanju zbog bolesti COVID-19.