epa11614953 US President Joe Biden delivers remarks at the Congressional Hispanic Caucus Institute 47th Annual Awards Gala in Washington, DC, USA, 19 September 2024. EPA/Yuri Gripas/POOL
EPA
28.9.2024., 21:59
U Libanonu trodnevna žalost

Biden: Nasrallahova smrt je "mjera pravde za njegove brojne žrtve"

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je u subotu ubojstvo glavnog tajnika Hezbolaha Hassana Nasrallaha "mjerom pravde za njegove brojne žrtve", prenosi BBC.

On je rekao da Nasrallahove žrtve uključuju "tisuće Amerikanaca, Izraelaca i libanonskih civila".

Biden je naglasio da SAD "u potpunosti podržava" pravo Izraela da se brani od Hezbolaha, Hamasa, jemenskih hutista i "bilo koje druge terorističke skupine koju podupire Iran".

Američki predsjednik također je rekao kako je naredio Pentagonu da ojača obrambenu poziciju američkih vojnih snaga na Bliskom istoku kako bi se "odvratila agresija".

Kazao je da je izraelski napad u kojem je u petak ubijen vođa Hezbolaha bio odgovor na Nasrallahovu odluku da otvori "sjevernu frontu" protiv Izraela nakon Hamasovog napada s juga 7. listopada prošle godine.

“U konačnici, naš je cilj diplomatskim sredstvima deeskalirati tekuće sukobe i u Gazi i u Libanonu”, rekao je američki predsjednik, dodajući da je vrijeme da “šira regija Bliskog istoka stekne veću stabilnost”.