epa11626073 Democratic Senate Majority Leader Chuck Schumer (R) and Republican Senate Minority Leader Mitch McConnell (L) squire Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C) to a bipartisan meeting with Senators in the US Capitol in Washington, DC, USA, 26 September 2024. Following his meetings on Capitol Hill, Zelensky is scheduled to meet with US President Biden at the White House. EPA/JIM LO SCALZO
EPA
26.9.2024., 16:44
POMOĆ ZA BORBU

SAD pripremio paket od osam milijardi dolara za Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je, tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, objavio vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti većoj od osam milijardi dolara kako bi pomogao Kijevu da "dobije rat" protiv Rusije.

Pomoć uključuje precizno navođene bombe s dosegom do 130 kilometara, poznate kao Joint Standoff Weapon (JSW) koje se ispuštaju iz borbenih zrakoplova, streljivo, oružje, borbene dronove te materijal potreban za proizvodnju municije u samoj Ukrajini, 

Za SAD, rekao je Biden, Ukrajina je glavni prioritet. "Zato danas objavljujem povećanje pomoći Ukrajini i niz dodatnih mjera koje će joj pomoći da dobije taj rat", rekao je Biden.

Veći dio svote, 5,5 milijardi dolara, dodijelit će se do ponedjeljka, prije kraja savezne fiskalne godine. U toj će se vrijednosti za Ukrajinu povući oružje iz američkih vojnih zaliha, dok će se 2,4 milijarde dolara izdvojiti u okviru Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini. S tim novcem će se kupiti oružje za Ukrajinu, umjesto da se povlači iz američkih vojnih zaliha.

Biden je također naredio Pentagonu da pojača obuku ukrajinskih pilota za F-16, uključujući i obuku sljedeće godine za 18 ukrajinskih pilota.

Zelenskij je zahvalio Bidenu i Kongresu na novom vojnom paketu pomoći i rekao da će ga Ukrajina iskoristiti na "najučinkovitiji i transparentan način".

"Zahvalan sam SAD-u na pružanju pomoći koja je najključnija za zaštitu našeg naroda", napisao je Zelenskij na X-u, spomenuvši Patriote, dronove i dalekometne projektile.

Biden je također najavio sastanak Kontaktne skupine za obranu Ukrajine sljedeći mjesec u Njemačkoj u cilju koordiniranje napora više od 50 zemalja koje podržavaju Ukrajinu.