epa11623385 People inspect the area near by a damaged building after Israeli raids in Jiyeh, South Lebanon on 25 September2024. According to Lebanon's Ministry of Health, at least 558 people have been killed, and more than 1,835 have been injured following continued Israeli airstrikes on southern Lebanese towns and villages. More than 41,300 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/STR
EPA
25.9.2024., 18:32
KOLIKO JE IZRAEL OSLABIO HEZBOLAH?

U Libanonu jača kritika Hezbolaha, ali i - solidarnost

Izrael je intenzivirao napade na Hezbolah. Ta šijitska vojna i politička organizacija očito je teško oslabljena, ocjenjuje se u Washingtonu, a događaji posljednjih dana za nju se sigurno mogu smatrati vojnim neuspjehom. U Libanonu zbog svega što se događa ljudima jača kritika na račun Hezbolaha, ali i solidarnost, piše Deutsche Welle.

Sirene upozorenja oglasile su se u srijedu u izraelskoj gospodarskoj prijestolnici Tel Avivu nakon što su sustavi protuzračne obrane presreli projektil zemlja-zemlja za koji je otkriveno da prelazi iz Libanona. Nije bilo izvješća o šteti ili žrtvama. Sirene upozorenja također su se oglasile u drugim područjima središnjeg Izraela, uključujući grad Netanyu. Istovremeno, desetci tisuća Libanonaca bili su i jesu u bijegu te traže zaštitu u Bejrutu. Ponovno naoružavanje Hezbolaha posljednjih godina vjerojatno je u većoj mjeri neutralizirano. "To se odnosi na njihovu tajnu i vojnu obavještajnu službu, kao i na vojne sposobnosti, da ne spominjemo komunikacijski sustav", kaže novinar iz Bejruta Ronnie Chatah.

Izraelski dnevnik Jerusalem Post piše da je Hezbolah ili izgubio neke od svojih raketnih bacača, ili ih sada ne može koordinirati zbog gubitaka, ili pak još nisu otkrili sve mogućnosti lansiranja jer imaju velik raketni arsenal. "Gubitak elektroničke komunikacije izazvan eksplozijama uređaja za komunikaciju također je vjerojatno snažno utjecao na Hezbolah. Izgubili su i zapovjednike koje nije lako zamijeniti. Sve ih to slabi", kaže Bente Scheller, voditeljica odjela za Bliski istok i Afriku u Zakladi Heinricha Bölla.

Mediji povezani s Hezbolahom njemu i njegovim akcijama objavljuju snažne potpore. No drugi mediji oštro kritiziraju šefa Hezbolaha Hassana Nasralaha da je znatno oslabio njihovo društvo. I zato se Hezbolah ne treba čuditi kada neki pozdravljaju što su mu pogođeni pripadnici milicije, piše DW. "Hezbolah ima snažnu bazu, ali ne mislim da mu se potpora u posljednje vrijeme povećala. Neće se ni smanjiti - jaka je sućut za poginule civile, a moguće je da se u takvim nejasnim okolnostima javlja i osjećaj solidarnosti", smatra Chatah.

Scheller kaže da su mnogi Libanonci detonacije pejdžera doživjeli kao napad na cijelo stanovništvo, uz visok stupanj sućuti zbog stradalih civila. “Izrael je postigao primarni cilj smanjenja vojne učinkovitosti Hezbolaha, ali je otvoreno što će se sljedeće dogoditi”, dodaje. Bar u ovom trenutku Hezbolah nije pretjerano ušutkan i impresioniran izraelskim napadima, tvrdi Jerusalem Post. “Nema sumnje da žele uzvratiti udarac”, ističu.