struja svjetlo električna energija sijalica
PIXABAY
24.9.2024., 17:15
ISTRAŽIVANJE EUROBAROMETRA

Građani mijenjaju energetske navike

Europski građani podupiru energetsku politiku Europske unije (EU) u posljednjih pet godina, pokazalo je opsežno istraživanje Eurobarometra. Kad je riječ o budućnosti, izražavaju snažnu potporu većoj koordinaciji na razini EU-a (77 %) - ovisno o različitim okolnostima te još većim naporima i na razini EU-a i na nacionalnoj, kako bismo energiju učinili cjenovno pristupačnijom dok radimo na prelasku na čistu energiju i osiguravamo energetsku neovisnost.

Čak 79 % ispitanika slaže se da će naši klimatski ciljevi potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i privući ulaganja u sektor čiste energije, 76 % ih smatra da će se tim politikama smanjiti ovisnost o uvozu energije, a 69 % da će osigurati smanjenje računa za energiju za kućanstva i poduzeća. Stoga 62 % ispitanika kaže da bi Europa trebala diversificirati svoje izvore energije, između ostaloga, ulaganjem u obnovljive izvore, a 54 % ih smatra kako bismo trebali štedjeti energiju kad god je moguće.

Građani stavljaju snažan naglasak na cjenovnu pristupačnost energije - 40 % ih je izjavilo da bi se tom politikom trebale osigurati povoljnije cijene za potrošače, 33 % da bi EU trebao ulagati u inovativne energetske tehnologije, a 30 % da bi se trebalo usredotočiti na smanjenje potrošnje. O politikama EU-a iz proteklih pet godina kojima je ostvarena dodana vrijednost za članice EU-a, 35 % ih ističe potporu ulaganjima u obnovljivu energiju, a 27 % u inovativne energetske tehnologije. Četvrtina ih kaže da je Europa pomogla osigurati da cijene budu što pristupačnije, a drugi da je potrošačima olakšan izbor opskrbe energijom (24 %) ili energetski učinkovitih proizvoda (18 %). Na pitanje o oznaci energetske učinkovitosti EU-a tri četvrtine ispitanika (75 %) kažu da je to utjecalo na njihov odabir pri kupnji uređaja.

Među 44 % onih koji su poduzeli mjere za smanjenje potrošnje energije kod kuće gotovo polovina ih kaže da su izolirali krov, zidove, prozore ili pod. Više od petine njih spominje promjenu bojlera (27 %) ili ugradnju solarnih ploča (22 %). Da mjere nisu poduzeli zbog financijskih razloga kaže ih 37 %, a 36 % njih da odluku donosi vlasnik nekretnine ili suvlasnici zgrade.

Kada je riječ o budućnosti, većina ih tvrdi da bi EU trebao poticati države članice da se usredotoče na mjere kojima se podupiru kućanstva pogođena energetskim siromaštvom (53 %), smanjenje potrošnje energije (50 %) ili mjere kojima se građanima pomaže u proizvodnji ili potrošnji energije iz obnovljivih izvora (50 %). 

PRILAGOĐAVANJE

Više od tri četvrtine ispitanika (77 %) u posljednjih je pet godina poduzelo mjere i znatno promijenilo svoje navike kako bi trošilo manje energije kod kuće. Da je prilagodilo prijevozne navike kako bi smanjilo svoju potrošnju, kaže 55 % ispitanika, a 41 % ih je promijenilo obrasce potrošnje energije na radnom mjestu.