epa11618485 Israeli emergency teams inspect the damage at the scene of a missile strike on a residential neighbourhood in Kiryat Bialik, northern Israel, 22 September 2024. The Israeli military said that about 85 projectiles were identified crossing from Lebanon into several areas in northern Israel on 22 September. Some of the shells were intercepted, and fallen projectiles were located in Kiryat Bialik, Tsur Shalom and Moreshet, igniting fires in the area, the statement added. Following the attack on northern Israel the Israel Defense Forces (IDF) said it conducted strikes against Hezbollah targets in Lebanon. EPA/ABIR SULTAN
EPA
23.9.2024., 18:22
STOTINE UBIJENIH I RANJENIH

Najsmrtonosniji dan u ovoj ratnoj godini u Libanonu

Stanovnici južnog Libanona pozvani su na evakuaciju dalje od položaja Hezbolaha

Izraelski ratni zrakoplovi izvodili su u ponedjeljak opsežne zračne napade u južnom Libanonu, a libanonsko ministarstvo javnog zdravstva već sredinom dana ustvrdilo je da su poginule 182 osobe, a 400 ih je ranjeno, "uključujući žene, djecu i medicinske djelatnike", na lokalitetima i selima na jugu Libanona. Bio je to najveći pojedinačni dnevni broj mrtvih od početka borbi Izraela i Hezbolaha.

Libanonsko ministarstvo zdravstva tražilo je da sve bolnice na jugu zemlje otkažu nehitne operacije. Kirurzima je rečeno da se pripreme za ranjene koji bi mogli stići u odjele hitne pomoći. Na jugu zemlje su zatvorene škole, baš kao i u južnim predgrađima Bejruta. Velik broj civila već je prije napustio pogranična područja južnog Libanona, koja su već gotovo godinu dana zahvaćena razmjenom vatre duž granice. Neki stanovnici napuštali su četvrt Dahiyeh, južno predgrađe Bejruta, koje je pod dominacijom Hezbolaha, javlja CNN. U ostalim dijelovima grada, čini se, ljudi su ostali u svojim domovima, a ulice su prazne dok su stizale vijesti o napadima diljem zemlje, uključujući stambene četvrti i sela.

“Izraelska vojska krenula je u nove napade na položaje Hezbolaha nakon što je otkrila da se ta proiranska skupina priprema napasti Izrael", ustvrdio je glasnogovornik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, pozvavši stanovnike Libanona da se drže podalje od opasnih mjesta. Stanovnici južnog Libanona primili su pozive upozorenja s libanonskog broja da se odmah udalje 1000 metara od položaja kojima se koristi Hezbolah, rekao je novinar Reutersa. I sam je dobio tu poruku. Hagari kaže da se upozorenje "distribuira na arapskom na svim mrežama i platformama u Libanonu". "Stanovnici Bejruta i još nekih regija primili su tekstne i glasovne poruke upozorenja na fiksnoj telefonskoj mreži, čiji je izvor izraelski neprijatelj, tražeći od njih da se brzo evakuiraju s položaja na kojima jesu", objavila je libanonska državna novinska agencija (NNA). Navodno je bilo više od 80.000 takvih poruka. Stanovnici Bejruta dobili su upozorenja: "Maknite se iz dijelova glavnog grada." BBC je izvještavao o gustom prometu na cesti iz centra glavnog grada.

DO ISTREBLJENJA

Libanonski premijer u tehničkom mandatu Najib Mikati nazvao je na sjednici vlade val izraelskih zračnih napada “genocidom u svakom smislu te riječi”. Mikati je svojoj vladi rekao kako je cilj tih napada Izraela bio “uništiti libanonska sela i gradove”, javio je Associated Press. Mikati ističe kako libanonska vlada poziva Ujedinjene narode, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i utjecajne nacije svijeta da učine pritisak na Izrael kako bi “zaustavili agresiju” na njegovu zemlju, navodi se u izjavi objavljenoj na platformi X. Premijer je također optužio Izrael da provodi “destruktivni plan” i vodi “rat do istrebljenja” protiv Libanona.

Izraelska vojska tvrdi da će se njezini napadi na Hezbolah "nastaviti u bliskoj budućnosti" i da će biti "snažniji i precizniji". Izraelski premijer Benjamim Netanyahu obećao je građanima Izraela da će promijeniti odnos snaga na sjeveru. Rekao je da su "misije koje se provode" imale za cilj uništavanje tisuća projektila i raketa usmjerenih na izraelske gradove. "Pred nama su komplicirani dani", kaže.

I Hezbolah je ispalio brojne rakete na "različite vojne položaje" u Izraelu. Izraelskoj TV Channel 12 Izraelac Dudi Yitzhaki iz Galileje je rekao da su on i obitelj bili "30 sekundi i tri centimetra" od smrti nakon što je njihov dom pogodila raketa. "Bio sam usred poslovnog telefonskog razgovora vani kad se oglasila sirena. Ušao sam u kuću i sobu ojačanu armaturom, a onda smo čuli nevjerojatnu eksploziju", kaže.