epa11619304 People take part in a protest against the far-right party Alternative for Germany (AfD), during the day of the Brandenburg regional election in Potsdam, Germany, 22 September 2024. Regional state parliament election in Brandenburg takes place on 22 September 2024. EPA/FILIP SINGER
EPA
23.9.2024., 18:20
IZBORI U POKRAJINI BRANDENBURG

Berlinu laknulo zbog pobjede SPD-a

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pobjednik je izbora u saveznoj pokrajini Brandenburg pobijedivši, suprotno očekivanjima, tijesno ispred desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD). "Izgleda da su socijaldemokrati, kao i toliko puno puta u povijesti, spriječili ekstremiste na putu prema vlasti", rekao je dosadašnji premijer Dietmar Woidke (SPD). SPD je u Brandenburgu biralo 31,2 posto birača. AfD ih podržava 29,2 posto.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) s 11,6 posto glasova ostvarila je svoj najslabiji rezultat u nekoj istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini do sada. Novoosnovana ljevičarsko-populistička stranka Savez Sahra Wagenknecht (BSW) osvojila je 12 posto. Stranka Zeleni, koja je do sada sa SPD-om i CDU-om tvorila koaliciju u Brandenburgu, na rubu je izbornog praga, ali će zbog mogućih direktnih mandata najvjerojatnije ući u parlament u Potsdamu. Prelazak izbornog praga nije pošao za rukom Liberalno-demokratskoj stranci (FDP), koja na saveznoj razini sudjeluje u radu koalicijske vlade Olafa Scholza.

Woidke, kao i čelnici dosadašnjih koalicijskih partnera, u Brandenburgu su signalizirali nastavak dosadašnje koalicije SPD-a, CDU-a i Zelenih. Woidke je u predizbornoj kampanji najavio da u slučaju pobjede AfD-a na izborima neće stajati na raspolaganju kao premijer. Njegova popularnost u Brandenburgu je, prema procjenama analitičara, pridonijela oporavku SPD-a, koji je još prije nekoliko tjedana u ispitivanjima javnog mnijenja bio ispod 20 posto. Uspjeh SPD-a smanjio je pritisak na saveznu vladu socijaldemokrata Olafa Scholza, koja je na udaru kritika zbog neučinkovitosti, prije svega u području migracijske i gospodarske politike, ali i nakon lošeg rezultata vladinih stranaka na izborima u Saskoj i Tiringiji početkom rujna.

I na izborima u Brandenburgu pitanje migracije, ali i podrška Ukrajini odigrali su presudnu ulogu. Izlaznost je sa 74 posto bila znatno viša nego 2019., kada je biralo 61 posto od oko 2,1 milijuna građana s pravom glasa.

Prema ocjeni analitičara, pobjeda u Brandenburgu socijaldemokratima u Berlinu donosi znatno olakšanje nakon slabih rezultata na izborima u istočnonjemačkim pokrajinama Saska i Tiringija početkom rujna. AfD je u Tiringiji odnio najviše glasova, a u Saskoj je tijesno ispred AfD-a pobijedio CDU.