epa11609447 Smoke trails in the sky after the Israeli Iron Dome air defense system intercepts missiles fired from southern Lebanon over the upper Galilee, northern Israel, 17 September 2024. The IDF said that a number of UAVs were identified crossing from southern Lebanon over the Upper Galilee on 17 September, after the Israeli air forces had struck Hezbollah infrastructure and eliminated three people in the area of Blida, southern Lebanon. EPA/ATEF SAFADI
EPA
20.9.2024., 15:45
ODGOVOR NA NEDAVNE EKSPLOZIJE

Sjeverni Izarel pogodile rakete koje je ispalio Hezbolah

Hezbolah je lansirao rakete iz Libanona prema sjevernom Izraelu u petak, u odgovoru proiranske milicije na koordinirane eksplozije pejdžera i voki-tokija ovog tjedna. 

Izraelska vojska priopćila je da je ispaljeno oko 140 projektila, uz sirene upozorenja koje su se oglasile diljem sjevernog Izraela. Stanovnicima je rečeno da potraže sklonište, ali još nema informacija o ranjenima.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napade i rekao da je ispalio rakete Katjuše na Izrael.

Najnoviji događaji uslijedili su nakon što je Izrael objavio u četvrtak navečer da je pogodio oko 100 raketnih bacača kojima upravlja Hezbolah, "a koji su bili spremni za uporabu u bliskoj budućnosti za gađanje izraelskog teritorija".

Posljednjih dana raste bojazan od pravog rata između Hezbolaha i Izraela.

Najmanje 37 ljudi ubijeno je u Libanonu u eksplozijama stotina pejdžera koje su koristili pripadnici Hezbolaha u utorak te voki-tokija u srijedu. 

Odgovornost za napad se uvelike pripisuje Izraelu koji svakodnevno razmjenjuje vatru s Hezbolahom od početka sukoba u Gazi prije gotovo godinu dana.

Otad je u Libanonu ubijeno oko 600 ljudi, od kojih su mnogi pripadnici Hezbolaha, dok su u Izraelu ubijene 52 osobe, uključujući 26 civila.