epa10858144 U.N. High Commissioner for Human Rights Volker Turk listens to a speech during the 54th session of the Human Rights Council, at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, 13 September 2023. EPA/MARTIAL TREZZINI
EPA
20.9.2024., 23:04
TREBA KAZNITI ODGOVORNE

Rat na Bliskom istoku mogao bi otići predaleko

Visoka dužnosnica UN-a upozorila je u petak Vijeće sigurnosti da bi daljnje nasilje između Izraela, Hamasa i libanonskog Hezbolaha moglo izazvati daleko gori sukob.

"Riskiramo rasplamsavanje požara koje bi moglo zasjeniti čak i do sada viđena razaranja i patnje", rekla je UN-ova podtajnica za politička pitanja Rosemary DiCarlo na sastanku 15-članog Vijeća koje se okupilo zbog napada na Hezbolah ovaj tjedan.

"Još nije prekasno da se izbjegne takvu ludost. Još ima prostora za diplomaciju", rekla je. "Također snažno pozivam države članice koje imaju utjecaja na sukobljene strane da ga sada iskoriste."

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je da se "teško može zamisliti" kako bi napadi na Hezbolahove komunikacijske uređaje "ikako mogli biti u skladu s ključnim načelima razlikovanja, proporcionalnosti i opreza u napadu, po međunarodnom humanitarnom pravu".

Turk je zatražio neovisnu, temeljitu i transparentnu istragu i da oni koji su naredili i izveli te napade za to odgovaraju.