26.03.2023., Medjugorje, Bosna i Hercegovina - Medjugorje je jedno od najpoznatijih rimokatolickih hodocasnickih odredista na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen pocela javljati 1981. godine, nakon cega se poceo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovacko mjesto jedno od rnajposjecenijih turistickih centara BiH, koje godisnje obidje oko milijun katolika iz cijelog svijeta. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
PIXSELL
20.9.2024., 07:06
STATUS SVETIŠTA KRALJICE MIRA

Nema prepreka hodočašću u Međugorje, ali nije proglašena nadnaravnost ukazanja

Priznati plodovi Međugorja, ali nije proglašena nadnaravnost ukazanja

Sveta Stolica priznala je brojne pozitivne plodove koji se događaju u Međugorju, ali nije dala svoj stav o nadnaravnosti fenomena koji se vezuje uz tvrdnje vidjelaca da im se tamo ukazuje Gospa i šalje poruke.

Izvijestila je to Hina u vezi s dokumentom Dikasterija za nauk vjere “Kraljica Mira – Nota o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje”, koji je 28. kolovoza odobrio papa Franjo, a u četvrtak je u Vatikanu predstavljen na konferenciji za novinare. Notu je opširno predstavio prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Víctor Manuel Fernández, a na konferenciji za novinare govorilo se i o povijesti međugorskih događanja, od prvih ukazanja 1981. godine, o koracima koje su poduzimali pape proteklih desetljeća od početaka fenomena Međugorja, kao i o tome da je Međugorje odredište hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Privrženost

Međugorju je Sveta Stolica dodijelila status “Nihil obstat”, što znači da se dopuštaju i potiču crkvena hodočašća i pobožnosti u tom svetištu. “Srdačno pozdravljam sve koji nas pratite uživo iz Međugorja i cijelog hrvatskog govornog područja”, rekao je uvodno na hrvatskom jeziku kardinal Fernández nastavivši izlaganje na talijanskom.

“’Nihil obstat’ znači da su vjernici ovlašteni dati svoju privrženost ovom fenomenu. Vjernici tako mogu dobiti pozitivan poticaj za svoj kršćanski život. Dopušteno je i javno štovanje Marije, Kraljice Mira. Ovdje imamo i biskupov dekret na hrvatskom jeziku, tu je njegov pečat i potpis. Ovo je dekret tamošnjeg biskupa jer želimo nastaviti s tradicijom da je upravo mjesni biskup taj koji donosi dekret o Međugorju”, objasnio je Fernández.

Informativna katolička agencija (IKA) u cijelosti je prenijela Notu o duhovnom iskustvu vezanom uz Međugorje, također i dekret u vezi s tom notom, koji je u dogovoru sa Svetom Stolicom, objavio mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Riječ je o dekretu kojim biskup Palić prihvaća Notu, kojom se - navodi Palić - izjavljuje “da su ispunjeni uvjeti za nastaviti s odlukom ‘Nihil obstat’”.

24.06.2023 Medjugorje, Bosna i Hercegovina - Hodocasnici iz cijeloga svijeta pristizu u Medjugorje kako bi nazocili 42. godisnjici Gospinog ukazanja. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
PIXSELL

“Stigao je trenutak da se zaključi duga i složena povijest oko duhovnih fenomena Međugorja”, tim riječima započinje Nota o duhovnom iskustvu vezanom uz Međugorje koju je potpisao kardinal Fernández. Tekst je to koji je odobrio papa Franjo, koji prepoznaje vrijednost duhovnih plodova povezanih s međugorskim iskustvom, ovlašćujući vjernike da ga se pridržavaju jer su se “dogodili brojni pozitivni plodovi i nisu se među Božjim narodom proširili nikakvi negativni ili rizični učinci”. Uglavnom, pozitivno je također mišljenje o porukama, iako uz pojašnjenja nekih izraza.

Pozitivni se plodovi očituju ponajviše kao promicanje zdrave prakse života vjere u skladu s tradicijom Crkve. Dogodila su se “brojna obraćenja” ljudi koji su otkrili ili ponovno otkrili vjeru, povratak ispovijedi i sakramentalnoj pričesti, brojna zvanja, “brojna pomirenja supružnika i obnove bračnog i obiteljskog života”.

Smisao

Zabilježena su i “vrlo brojna ozdravljenja”. Župa Međugorje mjesto je klanjanja, molitve, seminara, duhovnih vježbi, okupljanja mladih. Nastala su i karitativna djela koja se brinu o siročadi, ovisnicima, osobama s invaliditetom, a utvrđena je i prisutnost skupina pravoslavnih kršćana i muslimana, sažima iz Note Vatican News.

Navodeći glavne aspekte poruka, Vatican News iz Note naglašava poruku mira “shvaćenog ne samo kao odsutnost rata nego i u duhovnom, obiteljskom i društvenom smislu”. Zatim navodi kako se čini da je upravo obraćenje središte međugorske poruke, te “ustrajan poticaj da se ne podcjenjuje ozbiljnost zla i grijeha” i da se ozbiljno shvati Božji poziv na borbu protiv zla, da su u porukama također temeljni uloga molitve i posta, kao i središnje mjesto mise i traganje za konačnim smislom postojanja u vječnom životu.

VJERNICI UVJERENI: UKAZANJA AUTENTIČNA

Vjernici u Međugorju i dalje su uvjereni u Gospina ukazanja iako Sveta Stolica nije potvrdila natrprirodnost tog fenomena. “Ja vjerujem u ukazanja, često sam na njima. Tko nije došao ovamo i bio na ukazanju, ne može tvrditi suprotno”, rekla je za mostarski portal Bljesak neimenovana stanovnica Međugorja. Vjernica iz Kolumbije koju su zatekli novinari u u četvrtak u kišnom Međugorju rekla je kako je onamo došla da se “zahvali Gospi”. “Ovamo dolazimo stalno. Tko vjeruje, priznao je, srcem i dušom. Kad vjeruješ i dođeš, priznato je”, rekla je, pak, hodočasnica iz Splita na odluku Vatikana. Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozdravio je očitovanje Svete Stolice. “Za nas katolike u Bosni i Hercegovini, kao i brojne katolike diljem svijeta, Međugorje nastavlja biti mjesto mira i Božje blizine u kojemu učvršćujemo i produbljujemo svoju vjeru”, naveo je Čović.

“U drugome dijelu dokumenta ističe se kako se nekoliko poruka može činiti povezanima sa zbunjujućim ljudskim iskustvima iako neke pogreške možda nisu iz loše namjere, nego zbog subjektivnoga shvaćanja tog fenomena”, navodi među ostalim o “spornim” porukama Vatican News, poručujući da Dikasterij potiče one koji idu u Međugorje “da prihvate kako se na hodočašće ne ide radi susreta s navodnim vidiocima, nego radi susreta s Marijom, Kraljicom Mira”.

Dokumentom se upozorava i na lažne proroke i navode takve poruke. “Oni koji daju katastrofična predviđanja lažni su proroci”, navodi se.

Međugorski fenomen ima izvorište u tvrdnjama šestero vidjelaca da im se od 24. lipnja 1981. godine ukazuje Gospa šaljući poruke mira. Sveta Stolica imenovala je posebnog papinog vizitatora za Međugorje koji je zadužen za ovu župu. Na toj je poziciji nadbiskup Aldo Cavalli, koji će nastaviti skrbiti za nju, ali i za fenomen.