29.05.2012., Zagreb - Svecana akademija u povodu 20. obljetnice clanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima i potvrde medjunarodnog priznanja. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
PIXSELL
19.9.2024., 08:46
VIŠE OD 130 SVJETSKIH VOĐA

UN najavio novu sjednicu, fokusirat će se na ratove u Gazi i Ukrajini

Više od 130 svjetskih čelnika okupit će se u Ujedinjenim narodima sljedećeg tjedna, dok traju ratovi na Bliskom istoku i u Europi koji prijete eskalacijom.

Iako bi sukob između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze te ruski rat u Ukrajini trebali dominirati redovitom godišnjom Općom skupštinom UN-a, diplomati i analitičari kažu da ne očekuju napredak prema miru.

"Ratovi u Gazi, Ukrajini i Sudanu bit će tri glavne krizne točke u fokusu Opće skupštine. Mislim da nije vjerojatno da ćemo vidjeti pomake u bilo kojem od njih", rekao je Richard Gowan, direktor UN-ove Međunarodne krizne skupine.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres prošlog je tjedna rekao da su ratovi u Gazi i Ukrajini "zapeli bez rješenja na vidiku".

Zabrinutost oko prelijevanja sukoba u Gazi na širi Bliski istok ponovno je porasla nakon što je libanonska militantna skupina Hezbolah optužila Izrael za detoniranje pejdžera i voki-tokija u dva dana smrtonosnih napada. Izrael nije komentirao te optužbe.

"Postoji ozbiljan rizik od dramatične eskalacije u Libanonu i mora se učiniti sve da se ta eskalacija izbjegne", rekao je Guterres novinarima u srijedu.

Rat u opkoljenoj Gazi pokrenut je napadom Hamasa na civile u Izraelu 7. listopada, dva tjedna nakon što su svjetski čelnici završili svoje godišnje okupljanje prošle godine.

Posrednički napori Sjedinjenih Država, Egipta i Katara još nisu uspjeli postići prekid vatre, a globalno strpljenje je nestalo devet mjeseci nakon što je Opća skupština UN-a velikom većinom zatražila humanitarno primirje, a broj mrtvih u Gazi dosegao 41.000.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je dugo optuživao UN da je protuizraelski nastrojen, te palestinski predsjednik Mahmud Abas trebali bi se obratiti Općoj skupštini 26. rujna.

Šestodnevno zasjedanje uključuje govore svjetskih čelnika pred skupštinom, no velik dio posla odvija se na marginama sa stotinama bilateralnih sastanaka i desecima popratnih događanja kojima se nastoji usmjeriti globalna pozornost na glavna pitanja.

Također se ove godine nazire mogućnost nove američke administracije. Bivši američki predsjednik, republikanac Donald Trump, koji je prekinuo financiranje UN-a i nazvao globalno tijelo slabim i nesposobnim dok je bio na dužnosti, sučeljava se s demokratskom potpredsjednicom Kamalom Harris na izborima 5. studenoga.

"Mislim da će u mnogim privatnim razgovorima oko Opće skupštine glavno pitanje biti što će Trump učiniti organizaciji ako bude izabran", rekao je Gowan.

Ove godine održat će se popratni događaji o ratu i humanitarnoj krizi u Sudanu, međunarodnim naporima da se pomogne Haitiju u borbi protiv nasilja bandi i talibanskom gušenju prava žena u Afganistanu.