epa11613291 A car is trapped in the Celle underpass following the wave of bad weather that hit central Italy, in Rimini, Emilia-Romagna region, Italy, 19 September 2024. The low-pressure system Boris brought heavy rain to central and eastern Europe starting on 11 September 2024 with five times the average monthly rainfall for September within a few days according to the EU's Copernicus programme. Hundreds of thousands were evacuated from their homes across the region and more than twenty people died according to the latest reports from the countries affected. EPA/DORIN MIHAI
EPA
19.9.2024., 19:34
OLUJNI SUSTAV BORIS KREĆE SE PREMA ZAPADU

Talijanska Emilia-Romagna pogođena novim poplavama

Olujni sustav koji je opustošio središnju Europu donio je u četvrtak poplave u sjevernu talijansku regiju Emiliju-Romagnu, prisilivši ljude da napuste svoje domove. Sustav niskog tlaka Boris izazvao je najteže poplave u više od dva desetljeća u Rumunjskoj i Poljskoj tijekom posljednjih tjedan dana, pri čemu je poginulo najmanje 24 ljudi, a potom se počeo premještati prema zapadu. "Kiša je padala bez prekida više od 48 sati, non-stop. Boris je jasno odlučio izabrati našu regiju", rekla je v. d. predsjednika regije Emilije-Romagne Irene Priolo za RAI. Kaže kako je oko 1000 ljudi moralo napustiti domove, što je ipak mnogo manje nego 45.000 koliko ih je moralo biti evakuirano tijekom poplave u svibnju 2023., koja je pogodila veće područje. Zatvorene su škole i u nekoliko provincija zaustavljen željeznički promet. U gradu Lugo, blizu Ravenne, evakuirani su svi prizemni stanovi zbog izlijevanja rijeke iz korita. Vatrogasci su izveli više od 500 operacija spašavanja u Emiliji-Romagni, koristeći helikoptere. Poplave i bujice blata pogodile su i regije Toskanu i Marche.

U Poljskoj i Mađarskoj volonteri i ekipe za izvanredne situacije bore se s vremenom, žureći ojačati zaštitne nasipe oko rijeka jer vodostaj raste. U Budimpešti očekuju da Dunav naraste na najvišu razinu - iznad 8,5 metara u petak ili subotu.