epa11601008 US Vice President and Democratic presidential nominee Kamala Harris participates during a campaign rally at the Bojangles Arena in Charlotte, North Carolina, USA, 12 September 2024. Harris is running against former US President and Republican nominee Donald Trump. EPA/ERIK S. LESSER
EPA
19.9.2024., 16:45
IZJEDNAČENI NA NACIONALNOJ RAZINI

Mrtva utrka Kamale Harris i Donalda Trumpa

Potpredsjednica Kamala Harris i bivši predsjednik Donald Trump i dalje su izjednačeni, sedam tjedana uoči predsjedničkih izbora 5. studenoga, prema novim ispitivanjima stavova javnost. U nacionalnom ispitivanju Harris i Trump izjednačeni su sa 47 posto potpore birača.
Ispitivanje je provedeno na 2437 ispitanika od 11. do 16. rujna za The New York Times, The Philadelphia Inquirer i Siena College. Margina pogreške je tri postotna boda. U Pennsylvaniji, jednoj od sedam ključnih država koje mogu glasati za jednu ili drugu stranu, Harris vodi s 50 prema 46 posto, s marginom pogreške od 3,8 postotnih bodova, prema Timesovu ispitivanju. Odvojeno ispitivanje za The Washington Post upozorilo je na tijesnu utrku u toj državi, koja bi uz Arizonu, Georgiju, Michigan, Nevadu, Sjevernu Karolinu i Wisconsin mogla odrediti rezultat izbora. Ispitanici u Pennsylvaniji, njih 1003, izjasnili su se 48 posto za Harris, a 47 posto za Trumpa, uz marginu pogreške od 3,6 bodova. Za The Post se 48 posto ispitanika izjasnilo za Harris, a 45 posto za Trumpa. Prema ispitivanju za The NYT/Inquirer/Sienu potpora za dvoje kandidata otprilike je podjednaka.