epa07193047 Palestinians women wave a flag as she attends an open day with the first generation of Palestinian refugees in Lebanon on the occasion of the International Day of Solidarity with the Palestinian People in Sidon, Lebanon, 27 November 2018. The first generation of Palestinian refugees since the Nakba gathered in Sidon two days ahead of the International Day of Solidarity with the Palestinian People, which is held on 29 November to mark the anniversary of Resolution 181. EPA/Nabil Mounzer
EPA
18.9.2024., 08:16
Ubojiti uređaji

Minibombe: Izrael umetnuo eksploziv već u proizvodnji

Približno 2800 osoba, od kojih su velik dio činili pripadnici libanonskog oružanog pokreta Hezbolah koji podupire Iran, ali i liječnici, nastradalo je nakon što su im u utorak eksplodirali ručni dojavljivači (pejdžeri) kojima su se koristili za komunikaciju. Pri tome je smrtno stradalo 12 osoba, a oko 2750 je ozlijeđenih. Libanon i Hezbolah ustvrdili su da je odgovoran Izrael. Libanon je ubrzo objavio kako je izraelska obavještajna služba umetnula eksplozivne sastojke u tisuće pejdžera tijekom njihove proizvodnje, mjesecima prije nego što ih je uvezao Hezbolah.

Dugo planirano

U srijedu se dogodila nova diverzija kada su eksplodirali voki-tokiji koje koristi Hezbolah. Eksplozije voki-tokija su se dogodile na jugu zemlje i u južnim predgrađima glavnog grada Bejruta. Najmanje jedna od eksplozija dogodila se u blizini sprovoda koji je organizirao Hezbolah za ubijene prethodnog dana kada su ekslodirale tisuće pejdžera.

Hezbolah se koristi pejdžerima, starijom tehnologijom, upravo zato kako bi izbjegao izraelsko praćenje, a Mossad im je u pejdžere Gold Apollo ubrizgao eksploziv tijekom proizvodnje i aktivirao ih istovremenim šifriranim porukama. Čini se da su se ove operacije planirale više mjeseci. Viši libanonski sigurnosni izvor kazao je da je skupina naručila 5000 pejdžera od tvrtke Gold Apollo, za koje tvrdi da su uvezeni u Libanon ranije ove godine. Nakon što je Hezbolah najavio da će doći do "ozbiljnog obračuna" zbog toga, ta tajvanska tvrtka objavila je da nije ona proizvela uređaje. "Proizvod nije naš. Imao je samo naš zaštitni znak na sebi", rekao je osnivač tvrtke Gold Apollo Hsu Ching-Kuang novinarima. Američki mediji prenose da je Gold Apollo objavio kako su ovlastili tvrtku sa sjedištem u Mađarskoj (BAC Kft), u Budimpešti, da se koristi njihovim logom za prodaju proizvoda u određenim regijama, "ali dizajn i proizvodnja proizvoda isključiva je odgovornost BAC-a", tvrde. Viši libanonski sigurnosni izvor je na temelju fotografije pejdžera zaključio da se radi o modelu AP924, koji poput drugih bežično prima i prikazuje tekstualne poruke, no ne može uspostavljati telefonske pozive.

Dmitrij Peskov

glasonogovornik Kremlja

NAPAD BI MOGAO BITI OKIDAČ
DA SE STANJE OTME KONTROLI

Kremlj smatra da bi diverzija s pejdžerima mogla prouzročiti širi regionalni sukob. “Ono što se dogodilo, što god to bilo, sigurno vodi prema eskalaciji napetosti. Sama regija je u eksplozivnom stanju, a zasigurno da incident poput ovog, svaki od njih, ima potencijal biti okidač za to da se situacija otme kontroli. Naravno, vjerujemo da se treba provesti detaljna istraga ovog incidenta, trebaju se utvrditi uzroci i okolnosti onoga što se dogodilo i, naravno, biti identificirani odgovorni za ove masovne eksplozije komunikacijske opreme”, kaže glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Nalazi takve istrage omogućili bi specijalistima da eliminiraju rizik od toga da se nešto slično dogodi u Rusiji ili drugdje, dodao je. Rusko ministarstvo vanjskih poslova kaže da je napad dio hibridnog rata protiv Libanona. “Čini se da su organizatori htjeli potaknuti oružani sukob većih razmjera kako bi prouzročili širi rat na Bliskom istoku”, smatra glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Viši libanonski sigurnosni izvor kazao je da je uređaje preinačila izraelska obavještajna služba "na proizvodnoj razini". "Mossad je u uređaj umetnuo pločicu s eksplozivnim materijalom koja prima šifru. Veoma ju je teško otkriti bilo kojim sredstvima. Čak bilo kojim uređajem ili skenerom", tvrdi taj izvor, rekavši da je 3000 pejdžera eksplodiralo kada im je poslana šifrirana poruka, koja je detonirala eksplozive. Drugi je izvor za Reuters rekao da je u novim pejdžerima skriveno do tri grama eksploziva koje Hezbolah mjesecima nije primijetio. Izrael nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar. Hezbolah je ošamućen u napadu, u kojem su im borci i drugi ranjeni, hospitalizirani ili poginuli. Pretrpjeli su ozljede različitog intenziteta na licu, izgubili su prste ili zadobili rane na boku, gdje su vjerojatno nosili pejdžere. Među njima su sinovi najviših dužnosnika skupine. Jedan od ubijenih bio je sin člana Hezbolaha u libanonskom parlamentu Alija Ammara.

Duboka infiltracija

“Ovo je praktički najveći kontraobavještajni propust Hezbolaha u nekoliko desetljeća", rekao je Jonathan Panikoff, bivši zamjenik američkog nacionalnog obavještajnog časnika za Bliski istok. Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah u veljači je upozorio pristaše da su njihovi mobiteli opasniji od izraelskih špijuna, rekavši da bi ih trebali razbiti, zakopati ili zaključati u željeznu kutiju. Umjesto toga odlučili su distribuirati pejdžere pripadnicima, od boraca do bolničara.

HEZBOLAH OBEĆAO DA ĆE KAZNITI IZRAEL

Hezbolah je obećao uzvratiti Izraelu, nakon što su ga optužili za taj veliki napad preko pejdžera. Libanonski ministar informiranja Ziad Makary osudio je detonaciju pejdžera kao “izraelsku agresiju”. Hezbolah je rekao da će Izrael dobiti “pravednu kaznu” za eksplozije. Izraelska vojska, koja je angažirana u prekograničnim borbama s proiranskim Hezbolahom od početka rata u Gazi, odbila je odgovoriti na pitanja o detonacijama. Pejdžeri su eksplodirali u južnom Libanonu, južnim predgrađima Bejruta poznatim kao Dahiyeh i istočnoj dolini Bekaa - sve su to uporišta Hezbolaha. U jednom slučaju videonadzor je pokazao osobu koja plaća u trgovini mješovite robe dok je nešto što je izgledalo kao mali ručni uređaj postavljen pokraj blagajnice eksplodirao. Hamas ističe da su eksplozije pejdžera “eskalacija” koja će samo dovesti Izrael do “neuspjeha i poraza”.

Već neizvjesna situacija na granici Izraela s Libanonom dovela je do novog straha od regionalnog sukoba koji bi u sebe mogao uvući SAD i Iran. Hezbolah tvrdi da ne želi potpuni rat s Izraelom, no da će se boriti ako ga započne Tel Aviv. Stručnjaci ne smatraju da je to znak da slijedi izraelska kopnena ofenziva, već znak naizgled duboke izraelske infiltracije. SAD ističe da nije umiješan i da ne zna tko je odgovoran. Ponovno su pozvali na diplomatsko rješenje napetosti između Izraela i Libanona, a Iran da ne iskorištava incident za podizanje nestabilnosti. I iranski veleposlanik u Libanonu, Mojtaba Amani, zadobio je "površinsku ozljedu" u eksplozijama pejdžera i bio na promatranju u bolnici.

“Ovo nije sigurnosni napad na jednu, dvije ili tri osobe. Ovo je napad na cijelu naciju", rekao je visoki dužnosnik Hezbolaha Hussein Khalil.