epa11606882 Palm Beach Sheriff officers guard the rear entrance of the Trump International Golf Club in West Palm Beach, Florida, USA on 15 September 2024, where gunshots were reported. According to the FBI, they are following an investigation of what appears to be an attempted assassination of Former President Donald Trump. Palm Beach County Sheriff Ric Bradshaw said the US Secret Service agents found a man pointing an AK-style rifle with a scope into the club as Trump was on the course. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
EPA
16.9.2024., 20:57
NOVI NAPAD NA PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA

Mogu li Trumpu u kampanji pomoći i pokušaji atentata?

Napadač ima podeblji dosje i redovito je objavljivao članke o politici

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump preživio je i drugi pokušaj atentata u nešto više od dva mjeseca. Naime, tajna je služba u nedjelju spriječila nešto što je FBI nazvao očitim pokušajem ubojstva dok je Trump igrao golf na svom terenu u West Palm Beachu na Floridi.

Šerif okruga Palm Beach Ric Bradshaw rekao je da je agent tajne službe koji je štitio Trumpa vidio puščanu cijev kako viri iz grmlja između 365 i 460 metara od bivšeg predsjednika, dok su tragali za potencijalnim prijetnjama.

Građevinar s Havaja

Nekoliko agenata uhvatilo se ukoštac s napadačem, ispalivši najmanje četiri metka. Napadač je tada ispustio pušku, ostavio dva ruksaka i druge stvari te pobjegao crnim automobilom Nissan. No jedan ga je svjedok vidio i uspio fotografirati njegov automobil i registracijske pločice prije nego što je pobjegao.

epa11606772 West Palm Beach Sheriff Task Force Contact Sheriff Ric L. Bradshaw shows a picture of an AK-style rifle with a scope, and bags found by the Secret Service at the Trump International Golf Club in in West Palm Beach, Florida, USA on 15 September 2024. According to the FBI, they are following an investigation of what appears to be an attempted assassination of Former President Donald Trump. Palm Beach County Sheriff Ric Bradshaw said the US Secret Service agents found a man pointing an AK-style rifle with a scope into the club as Trump was on the course. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
EPA

Zahvaljujući moćnoj nadzornoj tehnologiji, u roku od nekoliko minuta tu tablicu su tražile kamere na cestama. Šerifovi zamjenici u susjednom okrugu Martin uhitili su osumnjičenika na autocesti I-95 oko 65 kilometara od golf-terena. CNN, Fox News i The New York Times identificirali su osumnjičenika kao Ryana Wesleyja Routha (58) s Havaja. Izvijestili su da je Routh građevinar s Havaja. Ima podeblji policijski dosje kroz više desetljeća i redovito objavljuje članke o politici, ponekad kritizirajući Trumpa. Na X-u je 2020. izrazio i podršku demokratskom kandidatu Bernieju Sandersu, ismijavajući Bidena kao "pospanog Joea".

Nije jasno je li i kako osumnjičenik znao da Trump u to vrijeme igra golf, ni koji mu je motiv, ali pokušaj napada pokrenuo je nova pitanja o razini zaštite bivšeg predsjednika. Naime, cijeli golf-teren nije bio ograđen zato što Trump - nije bio na dužnosti. "Sigurnost je tako ograničena na područja za koja tajna služba smatra da je potrebno", rekao je Bradshaw, dodajući kako s puškom i ovakvim nišanom atentator nije bio na velikoj udaljenosti od Trumpa. Kaže da je to područje okruženo gustim grmljem, što je Routhu omogućilo da se smjesti na rub staze uglavnom izvan vidokruga. Osim puške AK-47 i nišana imao je dva ruksaka, kao i GoPro kameru, pa Bradshaw smatra da je želio sve snimiti. Routhov sin Adam, kojeg je Reuters kontaktirao na poslu, rekao je da još nije čuo za novi pokušaj atentata na Trumpa te da ne vjeruje da bi njegov otac to učinio. Poslije su ponovno nazvali i rekli su im da je Adam otišao kući zbog "hitnog slučaja".

epa11606996 A supporter of former President Donald Trump stands near his Mar-a-Lago residence in West Palm Beach, Florida, USA on 15 September 2024. According to the FBI, they are following an investigation of what appears to be an attempted assassination of Former President Donald Trump. Palm Beach County Sheriff Ric Bradshaw said the US Secret Service agents found a man pointing an AK-style rifle with a scope into the club as Trump was on the course. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
EPA

Sve se dogodilo nešto više od sedam tjedana prije predsjedničkih izbora u SAD-u, 5. studenoga. "Želio bih zahvaliti svima na brizi i dobrim željama - ovo je svakako bio zanimljiv dan!" poručio je Trump na društvenim mrežama, zahvalivši tajnoj službi i policiji što su ga zaštitili.

Dobar posao

Svojim pristašama poslao je e-mail: "Ništa me neće usporiti. Nikada se neću predati!" Voditelj Fox Newsa Sean Hannity rekao je da je razgovarao s Trumpom i Steveom Witkoffom, njujorškim investitorom u nekretnine i Trumpovim prijateljem, koji je s njim bio na golf-terenu. Bili su između 5. i 6. rupe terena sa 18 rupa. "Način na koji su to opisali - obojica su imala potpuno istu priču, a to je da su čuli pop pop, pop pop", rekao je. Tajna služba "nasrnula je na predsjednika, pokrivala ga", dodao je.

Bijela kuća izjavila je da su predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris obaviješteni o svemu i da im je laknulo kad su čuli da je Trump na sigurnom. Biden je uputio svoj tim kako bi osigurali da tajna služba ima resurse koji su joj potrebni i osigurala Trumpovu sigurnost. "Nasilju nema mjesta u Americi", poručila je Harris, a tek će vidjeti kako će se sve odraziti na popularnost predsjedničkih kandidata i može li Trump od toga - profitirati.

KREMLJ: POSLJEDICA IGRANJA VATROM

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da povezanost između Ukrajine i Routha, osumnjičenog napadača na Trumpa, pokazuje da u svakom slučaju - “igranje vatrom” ima posljedice. Tri korisnička računa na društvenim mrežama s Routhovim imenom upućuju da je bio gorljiv pristaša Ukrajine. New York Times je objavio da je intervjuirao Routha 2023. za članak o Amerikancima koji bi volontirali da pomognu ukrajinskim ratnim naporima. “Putin je terorist i moramo mu stati na kraj. Stoga svi trebamo prestati s onim što radimo i odmah doći ovamo”, rekao je u Kijevu, dodajući da je 2022. pokušavao regrutirati izbjegle afganistanske vojnike da se bore u Ukrajini. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski osudio je pokušaj atentata na Trumpa - “političko nasilje je uvijek neprihvatljivo”.

Za razliku od pokušaja atentata na njega 13. srpnja, kada se tajna služba suočila s puno preispitivanja kompetentnosti, a ostavku morala dati tadašnja ravnateljica Kimberly Cheatle, čini se da ovo ipak oslikava agenciju u puno ružičastijem svjetlu. Osumnjičenog je uočio agent tajne službe koji se kretao rupu ili dvije ispred Trumpa kako bi otkrio potencijalne prijetnje. Unatoč gustom zelenilu, ugledao je cijev puške i intervenirao. "Tajna služba učinila je točno ono što je trebala, a njihov je agent napravio fantastičan posao", ističe Bradshaw.