epa11555547 Former US President and Republican presidential nominee Donald Trump departs after delivering remarks to the press on his economic agenda at a machining manufacturer in York, Pennsylvania, USA, 19 August 2024. Trump used the opportunity to go after his rival Vice President Kamala Harris' economic plan. EPA/JIM LO SCALZO
EPA
15.9.2024., 21:47
NOVI pokušaj atentata

Trump na sigurnom nakon pucnjave blizu njegova golf kluba na Floridi. Trump: "Ništa me neće usporiti. Nikada se neću predati!"

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump nalazi se na sigurnom nakon što je nekoliko pucnjeva ispaljeno blizu njegova golf terena u West Palm Beachu na Floridi u nedjelju, prema dva izvora.

Pucnjevi su stigli s druge strane golf terena, rekli su izvori. Trumpova kampanja ranije je izjavila da je bivši predsjednik nakon pucnjave na sigurnom, ali nisu otkriveni detalji.

Associated Press je izvijestio da su agenti američke Tajne službe otvorili vatru nakon što su spazili osobu s vatrenim oružjem blizu Trumpovog golf kluba, pozivajući se na dva anonimna izvora iz policije i dodavši da nitko nije ozlijeđen.

CNN je prenio izjavu šerifa okruga Martin Williama Snydera da je njegova agencija uhitila osumnjičenika za kojim se tragalo.

Kako prenosi CNN, iz FBI-a javljaju da se čini kako se radi o atentatu na Trumpa. 

Tajna služba je rekla da istražuje incident, koji se dogodio nešto prije dva sata poslijepodne po lokalnom vremenu.

Trump je ozlijeđen u pokušaju atentata u Pennsylvaniji 13. srpnja, zbog čega su se pojavila pitanja o sigurnosti kandidata samo nekoliko mjeseci uoči izbora 5. studenog na kojima će se Trump suočiti s demokratskom potpredsjednicom Kamalom Harris. 

Bijela kuća je priopćila da su predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris brifirani o incidentu te da im je laknulo kad su čuli da je Trump na sigurnom.

"Nema mjesta nasilju u Americi", napisala je Harris na X-u.

Trumpov sin, Donald Trump Jr., pozvao se na policiju i rekao da je automatska puška AK-47 pronađena u grmlju i da je osumnjičenik uhićen, prema objavi na X-u.

Washington Post izvijestio je da je Trump igrao golf na terenu kad je došlo do pucnjave. Agenti Tajne službe odveli su ga u sigurnu sobu u klubu, navode novine.

Glasnogovornik Trumpove kampanje, Steven Cheung, nije zasad odgovorio na zahtjeve za komentar.

Policijska služba Palm Beacha izjavila je da će održati konferenciju za novinare o incidentu.

Prva pucnjava na američkog predsjednika ili na važnog predsjedničkog kandidata u više od četiri desetljeća bila je težak sigurnosni propust zbog kojeg je Kimberly Cheatle morala dati ostavku na mjesto direktorice Tajne službe. Trumpa je metak okrznuo po desnom uhu, dok je jedan muškarac u publici ubijen. Napadač, 20-godišnji Thomas Crooks, ubijen je snajperom Tajne službe.

Novi vršitelj dužnosti direktora američke Tajne službe izjavio je u kolovozu da se osjeća "posramljeno" zbog sigurnosnog propusta zbog kojeg je bio moguć pokušaj atentata.

Javio se Trump

Trumpova kampanja objavila je osobnu izjavu bivšeg predsjednika.

"U mojoj blizini su se čuli pucnjevi, ali prije nego što krenu glasine, želim da ovo prvo čujete od mene: SIGURAN SAM I DOBRO!" pisalo je u emailu. "Ništa me neće usporiti. Nikada se neću predati! Uvijek ću vas voljeti jer me podržavate."