epa11240588 A Russian policeman guards the closed entrance to the Red Square, following a terrorist attack on the Crocus City hall concert venue, in Moscow, Russia, 24 March 2024. Russia started a day of national mourning for the victims of the terrorist attack in Crocus City Hall in Krasnogorsk. On 22 March, a group of gunmen attacked the Crocus City Hall in the Moscow region, Russian emergency services said. According to the latest data from the Russian Investigative Committee, 152 people died and more than 100 were hospitalized. On the morning of 23 March, the director of the Russian FSB, Alexander Bortnikov, reported to Russian President Vladimir Putin about the detention of 11 people, including all four terrorists directly involved in the terrorist attack. EPA/SERGEI ILNITSKY
EPA
13.9.2024., 10:19
ŠPIJUNI I SABOTERI

Šestero britanskih diplomata napustilo Rusiju

Ruska sigurnosna služba FSB u petak je objavila da je ukinula akreditacije za šestero britanskih diplomata u Moskvi za koje tvrdi da su bili dio operacija špijunaže i sabotaže. 

FSB, glavni nasljednik neslavnog sovjetskog KGB-a, tvrdi da posjeduje dokumente koji pokazuju da je ured britanskog ministarstva vanjskih poslova u Londonu zadužen za istočnu Europu i središnju Aziju koordinirao „eskalaciju političke i vojne situacije” te da je dobio zadatak osiguravanja ruskog strateškog poraza u ratu protiv Ukrajine. 

„Stoga, otkrivene činjenice daju temelj da se aktivnosti britanskih diplomata koje je direktorat poslao u Moskvu smatraju prijetnjom za sigurnost Rusije”, priopćio je FSB. 

„S tim u vezi, na temelju dokumenta koje je dao FSB, te u odgovoru na brojne neprijateljske korake Londona, ministarstvo vanjskih poslova Rusije u suradnji s povezanim agencijama poništilo je akreditacije šestero članova političkog odjela britanskog veleposlanstva u Moskvi u čijim su se aktivnostima prepoznali špijunaža i sabotaža”, dodaje se u priopćenju. 

Diplomati su imenovani na ruskoj televiziji te su prikazane njihove fotografije. 

„Englezi nisu prepoznali naše upozorenja da moraju prestati s tom praksom, pa smo za početak odlučili protjerati njih šest”, rekao je zaposlenik FSB-a za televiziju Rossija-24. 

FSB je najavio da će tražiti od još britanskih diplomata da se upute kući ako se pokaže da su bili dio sličnih aktivnosti.