epa11599488 Former First Deputy Minister for Foreign Affairs of Ukraine and President of Grant Thornton LLC (Ukraine), Oleksandr Chalyi (R), speaks in pressence of Professor at Academy of Regional and Global Governance at Beijing Foreign Studies University in China, Cui Hongjian (L), during a lecture at the 11th Beijing Xiangshan Forum in Beijing, China, 12 September 2024. The 11th Beijing Xiangshan Forum is held between 12 and 14 September 2024 in Beijing, China. EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES
EPA
13.9.2024., 08:19
OČUVANJE GLOBALNE SIGURNOSTI

Kina planira poboljšanje vojnih veza sa susjedima

Kineski ministar obrane rekao je u petak da će Kina poboljšati vojne veze sa svojim susjedima, rekavši da velike zemlje moraju preuzeti vodstvo u očuvanju globalne sigurnosti.

Dong Jun je dao svoje napomene u uvodnom govoru na Xiangshan forumu u Pekingu - najvećem godišnjem događaju vojne diplomacije u Kini.

"Velike zemlje moraju preuzeti vodstvo u očuvanju globalne sigurnosti, napustiti način razmišljanja o nultoj toleranciji i suzdržati se od maltretiranja malih i slabih", rekao je Dong.

"U multipolarnom svijetu nitko si ne može priuštiti da bude autsajder ili promatrač. Zemlje, bez obzira bile velike ili male, razvijene ili u razvoju, trebale bi imati jednako pravo sudjelovati u međunarodnim poslovima i izražavati svoje potrebe, te podržavati svoja legitimna prava i interese", rekao je Dong.

Dongove primjedbe dolaze u trenutku kada se komunikacija između američkih i kineskih oružanih snaga olakšava unatoč rastućim napetostima oko Južnog kineskog mora, Tajvana i zabrinutosti Washingtona zbog bliskih odnosa Pekinga s Rusijom.

Dong je dao svoje primjedbe predstavnicima iz 90 zemalja i međunarodnih organizacija na trodnevnom forumu koji završava u subotu.On je rekao da će Kina pojačati vojne veze sa zemljama u regiji i "produbiti i proširiti vojne odnose sa zemljama u razvoju diljem svijeta".SAD predstavlja Michael Chase, zamjenik pomoćnika ministra obrane za Kinu, Tajvan i Mongoliju.

Kina se želi promovirati kao odgovoran igrač u globalnim sukobima, unatoč tome što je upletena u dugo tinjajuće teritorijalne prepirke u istočnoj Aziji. Tema ovogodišnjeg foruma je "Promicanje mira za zajedničku budućnost".

Dong je odgovoran za kinesku vojnu diplomaciju, ali nije dio Središnjeg vojnog povjerenstva, glavnog zapovjednog tijela Kine.