epa11572733 Smokes rises over Jenin refugee camp during the third day of an Israeli military operation in the West Bank city of Jenin, 30 August 2024. According to the Palestinian Health Ministry, at least 18 Palestinians were killed following Israeli military operations in the West Bank cities of Tulkarem, Jenin and Tubas between 28 and 30 August 2024. The Israeli army said that it's conducting a large-scale counter-terrorism operation in several areas. More than 40,000 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/ALAA BADARNEH
EPA
12.9.2024., 15:06
PLANIRALI SU NAPAD NA IZRAEL

Šestero zaposlenika UN-a preminulo u Gazi

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) objavila je da je šestero njezinih zaposlenika poginulo u izraelskom napadu na školu koju vodi u središnjem dijelu Pojasa Gaze, prenio je u četvrtak BBC.

Agencija za civilnu zaštitu Pojasa Gaze objavila je da je u napadu na školu Al-Džauni u izbjegličkom kampu Nuseirat u srijedu poginulo 18 ljudi. 

Izraelska vojska objavila je da je izvela "precizan napad na teroriste" koji su planirali napade iz te škole i da je poduzela mjere da ne budu ozlijeđeni civili.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je napad, kazavši: "To što se događa u Gazi posve je neprihvatljivo."

"Ta dramatična kršenja međunarodnog humanitarnog prava moraju odmah prestati", objavio je na X-u, bivšem Twitteru.

UNRWA je istaknula da je u tom napadu "poginulo najviše njihovih zaposlenika u pojedinačnom incidentu" od početka rata između Izraela i Hamasa u listopadu prošle godine. Napomenula je i da je to peti napad na tu školu u 11 mjeseci.

Izrael je osudio Guterresovu kritiku.

"Neprihvatljivo je da UN nastavlja osuđivati Izrael u njegovu opravdanom ratu protiv terorista dok Hamas nastavlja koristiti žene i djecu kao ljudski štit", rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je također "potpuno neprihvatljivom" smrt šestero djelatnika UN-a u izraelskom napadu na školu.

"Humanitarni djelatnici nikada ne bi smjeli biti žrtve raketa", priopćilo je ministarstvo na X-u, dodajući da "izraelska vojska ima odgovornost štititi suradnike UN-a i humanitarne djelatnike".