epa07047055 New York Police Department (NYPD) officers direct pedestrians to cross a street in gridlock near Trump Tower in New York, New York, USA, 25 September 2018. Media reports state that local authorities and the NYPD have boosed their security measures by channeling motor and pedestrians traffic in New York because of the US President being in town for the 73rd session of the General Assembly of the United Nations, at the United Nations Headquarters in New York. EPA/JOHN TAGGART
EPA
12.9.2024., 20:51
ISTRAGE O KORUPCIJI

Edward Caban napustio poziciju načelnika NYPD-a

Načelnik policije grada New Yorka (NYPD) Edward Caban podnio je u četvrtak ostavku, tjedan dana nakon što su agenti FBI-a zaplijenili njegov telefon tijekom više saveznih korupcijskih istraga kojima je obuhvaćeno nekoliko visokih gradskih dužnosnika.

Caban, imenovan na dužnost u srpnju 2023., postao je prvi Hispanoamerikanac na čelu gradske policijske službe New Yorka od njenog osnivanja prije 178 godina.

U priopćenju izdanom putem svojih odvjetnika, Caban je rekao da je bio obaviješten da nije predmet nikakve istrage od strane ureda tužitelja na Manhattanu te da će nastaviti surađivati s istražiteljima.

"Moram biti potpuno usredotočen na NYPD. Međitim, buka koja se digla nakon najnovijeg razvoja događaja  je to učinila nemogućim i sprečava me u važnom poslu koji ovaj grad traži. Stoga sam odlučio da je u najboljem interesu NYPD-a da podnesem ostavku na položaj načelnika", stoji u priopćenju.

Prošli tjedan su istražitelji zaplijenili mobilne telefone Cabana i njegovog brata blizanca Jamesa Cabana, bivšeg policajca koji je dobio otkaz 2001. i od tada vodi zaštitarsku službu u noćnom klubu.

Agenti su zaplijenili telefoni i pretresli domove nekoliko visokih graskih dužnosnika u administraciji gradonačelnika Erica Adamsa, koji je 2022. postao drugi Afroamerikanac na čelu gradske vlasti New Yorka.

U studenome su agenti FBI-a bili zaplijenili i elektroničke uređaje gradonačelnika Adamsa. 

U današnjem obraćanju u gradskom poglavarstvu, Adams je rekao da surađuje s istražiteljima te je pozvao svoje podređene da učine isto.

Puhvalio je Cabana da je tijekom 14 mjeseci na dužnosti uspio smanjiti broj zločina u gradu, ali i dodao da je njegova ostavka "u ovom trenutku najbolja odluka".