Proizvodnja bisera u toplijem Mediteranu
Industrija bisera godišnje zaradi 11 milijardi dolara, a talijanski školjkari žele iskoristiti ovu neočekivanu priliku
U talijanskim vodama uskoro bi se prvi put mogli uzgajati biseri jer uzgajivači školjaka žele iskoristiti neočekivanu priliku koja je stigla zagrijavanjem Mediterana. Krajem 2023. prvi primjerci biserne školjke (Pinctade radiate), udomaćene u Crvenom moru, primijećeni su u Zaljevu pjesnika, popularnoj turističkoj destinaciji stotinu kilometara od Genove, na sjeverozapadu Italije.
Manje od godinu dana poslije one su se proširile u nekad najhladnije dijelove Mediterana, prije povezane s drugim vrstama školjaka za prehranu, a ne proizvodnju bisera. Industrija bisera godišnje zaradi 11 milijardi dolara, a dio kolača sada žele i talijanski školjkari. Uvoznik bisera Adriano Genisi vjeruje da bi se, ako sve prođe po planu, proizvodnja mogla pokrenuti već za godinu dana. "Provjeravamo mogućnost proizvodnje kultivacije bisera ovdje", rekao je Paolo Varrella, čelnik kooperative školjkara. Ta je organizacija već stupila u kontakt s proizvođačima bisera u Meksiku kako bi ih savjetovala o proizvodnji bisera. O bisernoj školjci (Pinctadi radiati) oko Sicilije izvještava se od sedamdesetih, no samo u proteklom desetljeću ona se preselila prema sjeveru, do hladnijeg Tirenskog i Ligurijskog mora. Riječ je o posljednjoj u nizu invazivnih vrsta koje su, zbog klimatskih promjena, stigle u sve topliji Mediteran. Dio tih novih vrsta je agresivan i ugrožava lokalne ekosustave, a u nekoliko slučajeva opasan je i za ljude. Oko 2,5 milijuna kvadratnih kilometara Mediterana grije se brže od ostatka mora.