epa11572733 Smokes rises over Jenin refugee camp during the third day of an Israeli military operation in the West Bank city of Jenin, 30 August 2024. According to the Palestinian Health Ministry, at least 18 Palestinians were killed following Israeli military operations in the West Bank cities of Tulkarem, Jenin and Tubas between 28 and 30 August 2024. The Israeli army said that it's conducting a large-scale counter-terrorism operation in several areas. More than 40,000 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/ALAA BADARNEH
EPA
8.9.2024., 11:28
BOMBARDIRANJA SE NASTAVLJAJU

U Jabaliji poginuo 83. član hitne službe iz Gaze

U izraelskom zračnom napadu na kuću u Jabaliji u nedjelju ubijen je Mohamad Morsi, zamjenik ravnatelja Hitne službe u sjevernim područjima Pojasa Gaze, i četvero članova njegove obitelji, rekli su zdravstveni dužnosnici.

Hitna služba priopćila je da je Morsi 83. ubijeni član hitne službe.

Izrael nije komentirao Morsijevu smrt.

Stanovnici su rekli da su izraelske snage digle u zrak nekoliko kuća u predgrađu Zeitouna, 5 km od Jabalije. Medicinski timovi rekli su da nisu mogli odgovoriti na očajničke pozive stanovnika koji su prijavili da su zarobljeni u svojim kućama, a da su neki i ranjeni.

„Čujemo neprestano bombardiranje u Zeitounu, znamo da tamo dižu kuće u zrak, ne spavamo od zvukova eksplozija, čuje se tutnjava tenkova u blizini, a dronovi ne prestaju kružiti“, rekao je stanovnik Gaze.

„Okupacija uništava Zeitoun, bojimo se za ljude koji su tamo zarobljeni“, rekao je za Reuters putem aplikacije za razmjenu poruka, želeći ostati anoniman.

Izrael i Hamas nastavili su se međusobno optuživati za neuspjeh posrednika, uključujući Katar, Egipat i SAD, u dogovoru o prekidu vatre. SAD se sprema predstaviti novi prijedlog, ali izgledi za prekid vatre čine se slabima jer su razlike u stajalištima i dalje velike.

U nedjelju su Ujedinjeni narodi u suradnji s lokalnim zdravstvenim vlastima produžili kampanju cijepljenja djece u južnom Pojasu Gaze protiv dječje paralize, a u ponedjeljak kreću na sjever.

Cilj kampanje je cijepiti 640.000 djece u Gazi nakon prvog slučaja dječje paralize u zadnjih 25 godina. Ograničene pauze u borbama omogućile su nastavak kampanje.

Dužnosnici UN-a rekli su da napreduju te da je u južnom i središnjem Pojasu Gaze cijepljeno više od polovice djece kojoj je cijepljenje potrebno. Četiri tjedna nakon prvog cijepljenja trebat će se drugi put cijepiti.

Prema izraelskim podacima, najnovije krvoproliće u desetljećima starom izraelsko-palestinskom sukobu pokrenuto je 7. listopada kada je skupina Hamas napala Izrael, ubila 1200 ljudi i zarobila oko 250 talaca.

Izraelski napad na Gazu koji je uslijedio ubio je više od 40.900 Palestinaca, prema lokalnom ministarstvu zdravstva, raselio gotovo cijelo stanovništvo od 2,3 milijuna stanovnika, izazvao krizu gladi i doveo do optužbi za genocid na Međunarodnom sudu pravde, što Izrael poriče.

Palestinsko ministarstvo zdravstva u svojim izvješćima o žrtvama ne razlikuje vojnike od civila, ali prema zdravstvenim dužnosnicima većina poginulih su civili.

Izrael, koji je izgubio 340 vojnika u Gazi, kaže da su najmanje trećina poginulih Palestinaca vojnici.