epaselect epa11590618 Pope Francis receives a boat as a gift from an indigenous woman before meeting with authorities, civil society and diplomatic corps at the APEC Haus in Port Moresby, Papua New Guinea, 07 September 2024. Pope Francis is traveling from 2 to 13 September to conduct apostolic visits to Indonesia, Papua New Guinea, East Timor and Singapore. EPA/Alessandro Di Meo
EPA
8.9.2024., 12:10
PAPUA NOVA GVINEJA

Papa Franjo dostavio medicinske zalihe zabačenom gradu u džungli

Papa Franjo je u nedjelju odletio u džunglu otočne države Papue Nove Gvineje na jugozapadu Tihog oceana kako bi posjetio katolike koji žive u jednom od najzabačenijih područja svijeta i isporučio medicinske zalihe i drugu pomoć.

Putujući 1000 km u teretnom zrakoplovu C-130 Kraljevskog australskog zrakoplovstva, papa Franjo je s malom pratnjom stigao u Vanimo, naselje od oko 12.000 ljudi u sjeverozapadnom dijelu glavnog otoka Papue Nove Gvineje, koje je bez tekuće vode i struje.

Pomoć koju je 87-godišnji Papa donio teži stotine kilograma, rekao je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni. Pomoć uključuje razne lijekove i odjeću, kao i igračke i glazbene instrument za učenike, rekao je Bruni.

Papa je ovu zemlju od 600 otoka posjetio u sklopu 12-dnevnog putovanja u četiri zemlje jugoistočne Azije i Oceanije, najdužeg putovanja u njegovom 11-godišnjem papinstvu.

U Vanimo je došao na poziv tamošnjih misionara Katoličkog instituta Utjelovljene Riječi. Oni su, kao i papa Franjo, iz Argentine.

„Činite nešto lijepo i važno je da niste sami“, rekao je papa Franjo okupljenim misionarima i katolicima iz Vanima, kojih je prema procjenama Vatikana na sastanku ispred drvene župne crkve bilo 20.000.

U Papui Novoj Gvineji, prostranoj zemlji planina, džungle i rijeka, govori se više od 800 jezike i živi stotine plemena, uključujući desetke nekontaktiranih naroda.

Vatikan kaže da u Papui Novoj Gvineji, za koju se procjenjuje da ima od 9 do 17 milijuna stanovnika, ima oko 2,5 milijuna katolika.

Zemlja je postala glavna meta međunarodnih kompanija zbog plina, zlata i drugih rezervi. Papa Franjo je u subotu pozvao vlasti na bolje postupanje s radnicima i apelirao na prekid etničkog nasilja zbog kojeg je posljednjih mjeseci poginulo desetak osoba.

Papa je zamolio katolike u Vanimu da „stanu na kraj destruktivnim ponašanjima kao što su nasilje, nevjera, iskorištavanje, zlouporaba alkohola i droga, koja oduzimaju sreću našoj braći i sestrama“.

Prije nego što se 13. rujna vrati u Rim, papa Franjo posjetit će Istočni Timor i Singapur.