epa11592821 (FILE) - Venezuelan opposition leader Maria Corina Machado (L) hugs Venezuelan presidential candidate Edmundo Gonzalez Urrutia (R) at a rally in Caracas, Venezuela, 30 July 2024 (reissued 08 September 2024). Edmundo Gonzalez has left the country and is seeking asylum in Spain, Venezuela's Vice President Delcy Rodriguez said on social media on 07 September 2024. Venezuela is in a political crisis since President Maduro was declared the winner of the elections on 28 July, which are the subject of allegations of fraud. EPA/RONALD PENA R
EPA
8.9.2024., 20:59
GONZALEZU U VENEZUELI PRIJETI UHIĆENJE

Madurov protivnik napustio zemlju

Bivši venezuelski predsjednički oporbeni kandidat Edmundo Gonzalez napustio je zemlju i odletio u Španjolsku, potvrdila je potpredsjednica Venezuele Delcy Rodriguez. "Edmundo Gonzalez poletio je iz Caracasa u Španjolsku avionom španjolskih zračnih snaga", objavio je i španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares na platformi X.
Gonzalez (75), koji se u srpnju natjecao na predsjedničkim izborima protiv predsjednika Nicolasa Madura, otišao je nakon što je prije nekoliko dana "dobrovoljno potražio azil u španjolskom veleposlanstvu u Caracasu". To je najnoviji razvoj situacije od kraja srpnja i spornih predsjedničkih izbora, koje su kritizirale brojne svjetske države tražeći od vlade Venezuele da objavi detaljne izborne rezultate, što nije učinjeno, već je izborna vlast samo objavila da je Maduro osvojio svoj treći mandat. Oporba je ustvrdila da su izbori rezultirali dojmljivom pobjedom Gonzaleza, objavivši i zbrojeve glasova, za koje kažu da to dokazuju. Ovoga je tjedna ured državnog odvjetnika Venezuele priopćio da je izdao nalog za uhićenje Gonzaleza zbog te objave, optuživši ga za uzurpaciju funkcija, krivotvorenje javnih dokumenata i urotu.
Inače, Venezuela je u subotu opozvala ovlaštenje Brazila da zastupa interese Argentine u zemlji, uključujući upravljanje argentinskim veleposlanstvom, u kojem se od ožujka nalazi šest oporbenih osoba, također optuženih za urotničko ponašanje.