epa10625026 Turkish President Recep Tayyip Erdogan greets his supporters during his election campaign rally at Beyoglu district in Istanbul, Turkey, 13 May 2023. Turkey will hold its general election on 14 May 2023 with a two-round system to elect its president, while parliamentary elections will be held simultaneously. EPA/TOLGA BOZOGLU
EPA
7.9.2024., 17:17
PORTIV EKSPANZIONIZMA

Erdogan pozvao islamske zemlje da se formiraju protiv Izraela

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u subotu je rekao da bi islamske zemlje trebale formirati savez protiv "rastuće prijetnje ekspanzionizma" koja stiže iz Izraela.

Njegov komentar je uslijedio nakon što su palestinski i turski dužnosnici kazali da su izraelske snage ubile ženu tursko-američkog porijekla, koja je u petak sudjelovala u prosvjedu protiv širenja naselja na Zapadnoj obali.

"Jedini korak koji će zaustaviti izraelsku aroganciju, izraelski barbarizam i izraelski državni terorizam savez je islamskih zemalja", rekao je Erdogan na sastanku udruge islamskih škola blizu Istanbula.

Rekao je i da su nedavni potezi Turske s ciljem poboljšanja veza s Egiptom i Sirijom usmjereni na "formiranje linije solidarnosti protiv sve veće prijetnje ekspanzionizma" za koji tvrdi da predstavlja prijetnju i Libanonu i Siriji.

Erdogan je ovaj tjedan u Ankari ugostio egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija. Razgovarali su o ratu u Gazi i načinima koji bi omogućili da se dugo zamrznute veze između dviju zemalja poprave u sklopu prvoga takvog predsjedničkog posjeta u 12 godina.

Zategnuti odnosi između dviju zemalja počeli su se poboljšavati 2020. kad je Turska započela diplomatske napore za ublažavanje napetosti s otuđenim regionalnim suparnicima, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Erdogan je u srpnju rekao da će Turska "u svakome trenutku" uputiti poziv sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu za moguće razgovore o obnovi odnosa između dviju susjednih zemalja, koje su veze prekinule godine 2011. nakon izbijanja sirijskoga građanskog rata.

Izrael nije odmah u subotu komentirao Erdoganove riječi.

Izraelska vojska je, nakon incidenta u petak objavila da proučava izvješća po kojima je strana državljanka "ubijena u pucnjavi na tom području. Pojedinosti o incidentu i okolnostima u kojima je žena pogođena u fazi su provjere."