epa11570494 High waves hit Haeundae Beach, amid the influence of Typhoon Shanshan, in South Korea's southeastern port city of Busan, South Korea, 29 August 2024. Typhoon Shanshan made landfall in the southwestern Japan prefecture of Kagoshima on the morning of 29 August, the Japan Meteorological Agency said. The Jeju Regional Meteorological Administration has issued a strong wind advisory across South Korea's southern island of Jeju, as Typhoon Shanshan brought heavy rain and strong wind to the island on 29 August. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT
EPA
6.9.2024., 13:09
vjetar brzine 230 km/h

Supertajfun Yagi pogodio Kinu, evakuirano 420.000 ljudi

Supertajfun Yagi stigao je u petak do južnoga kineskog otoka Hainana, uz vjetar koji puše brzinom većom od 230 km/h, a državni mediji pišu da je odande dosad preventivno evakuirano gotovo 420.000 stanovnika.

Yagi bi mogao postati najsnažnija oluja koja je u posljednjih deset godina pogodila južnu Kinu, a očekuje se da će jednakom žestinom pogoditi i susjedni Vijetnam.

Službena novinska agencija Xinhua piše da je supertajfun u 16.20 sati po mjesnom vremenu "stigao do kopna i pogodio obalu" Hainana blizu Wenchanga na sjeveroistoku otočne provincije.

Uz iznimno obilne padaline tajfun bi s vjetrom koji doseže i do 234 km/h mogao nanijeti razorne štete ovome otoku, popularnom turističkom odredištu poznatom po pješčanim plažama i luksuznim hotelima.

U sklopu preventivnih mjera vlasti Hainana dosad su već evakuirale 419.367 stanovnika, zatvorile nekoliko turističkih mjesta i uvele ograničenja za vozače, prenosi Xinhua.

Kinesko ministarstvo vodnih resursa u četvrtak je podiglo izvanredne mjere na treću, najvišu razinu da bi se područje suočilo s problemom poplava u Hainanu, ali i u susjednoj južnoj pokrajini Guangdong.

"Yagi će vjerojatno u konačnici biti proglašen najsnažnijim tajfunom koji je pogodio južnu obalu Kine od 2014. godine, a to će jako otežati radove na prevenciji poplava", objavila je agencija Xinhua nakon sastanka dužnosnika zaduženih za kontrolu poplava.

Yagi je samo u noći na petak prešao najmanje 400 kilometara od Hong Konga, noseći sa sobom obilne padaline.

U petak je privremeno prekinut rad Hongkonške burze, zatvorene su škole, a javni je prijevoz ograničen. Vlasti su izvijestile o trima ozlijeđenim osobama, objavivši da je materijalna šteta ipak ograničena. Obilna kiša u gradu nastavlja padati jednakom žestinom i u petak. 

Tajfuni često pogađaju južne dijelove Kine za vrijeme ljeta i jeseni, formirajući se u toplim oceanima istočno od Filipina i Tajlanda.

No prema studiji objavljenoj u srpnju, zbog klimatskih promjena tajfuni se sada u regiji formiraju bliže obali nego ranije, brže jačaju i dulje se zadržavaju nad kopnenim dijelom.

Meteorolozi najavljuju da će, nakon južne Kine Yagi nastaviti svoju rutu prema Vijetnamu. Ondje će, kako predviđaju prognostičari, pogoditi sjeverna i središnja područja, blizu poznatog zaljeva Ha Long, mjesta koje je zbog prirodnih ljepota upisano na UNESCO-ov popis svjetske baštine.