epa11587605 Outgoing France's Prime Minister Gabriel Attal and newly appointed Prime Minister Michel Barnier attend the handover ceremony at the Hotel Matignon in Paris, France, 05 September 2024. French President Macron has appointed EU's former commissioner and Brexit negotiator, Michel Barnier, as France's new Prime Minister, replacing Gabriel Attal, who resigned on 16 July 2024. EPA/SARAH MEYSSONNIER/POOL MAXPPP OUT
EPA
6.9.2024., 20:17
POTRAGA ZA MINISTRIMA

Barnier slaže novu vladu, no moć je u rukama Le Pen

Premijer obećao promjenu, a prioriteti su mu obrazovanje, sigurnost i kontrola imigracije

Francuski novi premijer Michel Barnier u petak se počeo savjetovati sa svim političkim opcijama o sklapanju većine u parlamentu koja će potvrditi novu vladu, gotovo dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora.

Bivši pregovarač o Bexitu i ministar vanjskih poslova sa svoje 73 godine postao je najstariji premijer u povijesti moderne Francuske. Vlast preuzima od 35-godišnjeg Gabriela Attala, centrista koji je bio prvi gay premijer Francuske. Republikanac Barnier rekao je da će preuzeti svoju novu dužnost "ponizno". Postaje predsjednik vlade nakon tjedana potrage za kandidatom, koji će moći ostati dugo na toj funkciji i zadržati Macronova politička postignuća, poslije prijevremenih izbora koje je Macron sazvao i koji su rezultirali podijeljenim parlamentom. Kao prioritete je izdvojio obrazovanje, sigurnost i "kontrolu imigracije". Kazao je i da neće izbjegavati razgovarati o "financijskom dugu" zemlje, pa je obećao "promjenu".

LJEVICA POZIVA NA PROSVJEDE

Čelnik socijalista Olivier Faure kaže da će Barnier biti potpuno svjestan da je njegova sudbina u rukama Le Pen. Ističe da se nitko iz njegove stranke neće pridružiti vladi te da je ekstremna desnica ta koja sada vodi igru u francuskoj politici. Zastupnik RN-a Laurent Jacobelli umanjuje utjecaj njegove stranke na novu vladu. “Jasno je da smo u oporbi. Nikome ne dajemo zeleno svjetlo. Nećemo biti politička snaga koja dovodi Francusku pred zid sustavno se protiveći svemu i stvarajući kaos”, rekao je za France 2. Pažnja je sada usmjerena na Barnierove odluke o imenovanjima u novoj vladi, a ljevica je za subotu najavila velik prosvjed.

Predsjednik Emmanuel Macron imenovao je Barniera nakon tjedana političkog zastoja u Francuskoj, u međuvremenu domaćina Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Macronov centristički savez izgubio je većinu u parlamentu nakon prijevremenih izbora koje je iznenada raspisao nakon onih europskih u lipnju. Kao najbrojnija politička opcija iz toga je izišao lijevi savez, no s nedovoljno zastupnika za većinu. Najveća pojedinačna stranka u parlamentu postao je RN. Le Pen, predvodnica stranke u donjem domu, najavila je da RN neće biti dio nove vlade te da će pričekati Barnierov prvi govor u parlamentu da odluče hoće li ga službeno podržati. Točnije, povući će podršku ako im imigracijska, sigurnosna i financijska politika nisu prihvatljive. Čelnica francuskih zelenih Marine Tondelier smatra da je Macron dao Le Pen moć Julija Cezara, koji odlučuje o sudbini gladijatora, dajući palac gore ili dolje za premijerskog kandidata. "Tražilo se njezino odobrenje", kaže.

“Imamo premijera koji je potpuno ovisan o RN-u", rekla je Lucie Castets, inače kandidatkinja ljevice za premijerku koju je Macron odbio imenovati. "Čineći to, predsjednik se doveo do kohabitacije s RN-om", ističe o tom rijetkom političkom fenomenu.

Barnier će se sastati s Attalom, i dalje predvodnikom Macronova centrističkog saveza u parlamentu, a potom će o sastavu vlade razgovarati i sa svojim republikancima. Uslijedit će i razgovori s lijevim političarima i RN-om. "On želi čvrste, kompetentne i učinkovite ministre", tvrde njegovi pomoćnici.