epa11560915 Democratic presidential candidate Kamala Harris gives her keynote address on the final night of the Democratic National Convention (DNC) at the United Center in Chicago, Illinois, USA, 22 August 2024. The 2024 Democratic National Convention is being held 19 to 22 August 2024 in which delegates of the United States' Democratic Party approved the party's platform and ceremonially voted for the party's nominees for president and vice president, Vice President Kamala Harris and Governor Tim Walz of Minnesota, for the upcoming presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS
EPA
30.8.2024., 10:18
PRVI INTERVJU

Harris obećava oštriji pristup migracijama, podržava oružje za Izrael

Kamala Harris obećala je stroži pristup migraciji duž južne granice SAD-a i rekla da neće uskratiti oružje Izraelu, u svom prvom intervjuu za veliku novinsku kuću otkako je postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke.

U intervjuu s voditeljicom CNN-a Danom Bash, Harris je nastojala pokazati da ona upravlja pitanjima i dati Amerikancima uvid u svoja politička stajališta malo više od dva mjeseca do izbora 5. studenoga.

Harris je rekla da će obnoviti poticaj za sveobuhvatni zakon o granicama koji bi imao stroži pristup migraciji u Sjedinjene Države i obećala da će "provesti naše zakone" protiv ilegalnog prelaska granice. "Imamo zakone koji se moraju poštivati ​​i provoditi, koji se bave ljudima koji ilegalno prelaze našu granicu i moraju postojati posljedice", rekla je Harris.

Također se pridružila snažnoj potpori predsjednika Joea Bidena Izraelu i odbacila pozive nekih iz Demokratske stranke da bi Washington trebao odustati od slanja oružja Izraelu zbog velikog broja palestinskih žrtava u Gazi. Rekla je da podržava jak Izrael, ali i da "moramo postići dogovor" kako bismo postigli prekid vatre u Gazi.

"Ne, moramo postići dogovor (o prekidu vatre i taocima)", rekla je Harris odgovarajući na pitanje bi li uskratila oružje Izraelu. Ona je Bidenova potpredsjednica od početka njegove administracije.

epa11554470 US Vice President and presumptive Democratic Presidential nominee Kamala Harris (R), her running mate Tim Walz (C) and Second Gentleman Doug Emhoff (L) greet supporters prior to a campaign bus tour at Pittsburgh International Airport in Pittsburgh, Pennsylvania, USA, 18 August 2024. A new CBS News national poll shows Vice President Harris with a narrow lead over former President Donald Trump. EPA/SHAWN THEW
Anketa Reuters/Ipsos

Harris povećala prednost ispred Trumpa

Abbas Alawieh, suosnivač skupine Uncommitted National Movement koja je prosvjedovala protiv Bidenove politike, izrazio je frustraciju njezinim odgovorom na pitanje o Gazi. "Ako je potpredsjednica zainteresirana za prekid vatre, mora podržati trenutni prekid slanja oružja", rekao je Alawieh.

Harris, kojoj se pridružio potpredsjednički kandidat, guverner Minnesote Tim Walz, također je rekla da bi voljela dodati republikanca u svoj kabinet ako pobijedi na izborima.

"Mislim da je važno imati za stolom ljude koji imaju različite poglede, drugačija iskustva kada se donose neke od najvažnijih odluka. I mislim da bi za dobrobit američke javnosti bilo da u svom kabinetu imam republikance", rekla je.

Otkako je prošlog mjeseca postala demokratska predsjednička kandidatkinja, Harris je napredovala u anketama, donijela je stotine milijuna dolara u donacijama za kampanju i održala niz snažnih govora u kampanji.

Neki su kritičari sugerirali da bi mogla biti manje kompetentna u neplaniranim okruženjima poput televizijskog intervjua, ali čini se da u četvrtak nije napravila veće pogreške, piše Reuters.