(191105) -- HASAKAH (SYRIA), Nov. 5, 2019 (Xinhua) -- A Syrian worker is seen in the Saida oil field in the countryside of Qamishli, northeastern Hasakah province, Syria, on Nov. 5, 2019. The Syrian army on Tuesday deployed in new areas rich in oil fields in the countryside of Hasakah province in northeastern Syria, the latest progress in the overall deployment of the Syrian army in Kurdish-held areas near the border with Turkey. (Str/Xinhua) Photo: XINHUA/PIXSELL

Ilustracija

PIXSELL
28.8.2024., 20:34
SUKOB OKO BANKE

U Libiji se zatvara sve više naftnih polja

Zatvaranje naftnih polja u Libiji se proširilo, pa je polje Sarir gotovo posve obustavilo proizvodnju, rekla su Reutersu dva terenska inženjera, u jeku političkog spora oko kontrole nad središnjom bankom i prihodima od nafte. Vlada na istoku Libije, gdje se nalazi većina libijskih naftnih polja, objavila je u ponedjeljak da će sva proizvodnja i izvoz biti zaustavljeni. Na polju Sarir proizvodilo se oko 209.000 barela dnevno (bpd). Viša sila već je bila najavljena za izvoz s polja Sharara od 300.000 bpd, a ovaj tjedan su poremećaji došli do polja u El Feelu, Amalu, Nafoori i Abu Attifelu. Zatvaranje glavnog izvora prihoda Libije uslijedilo je kao odgovor na odluku Predsjedničkog vijeća o smjeni guvernera Libijske središnje banke (CBL) Sadiqa al-Kabira, što je potaknulo mobilizaciju suparničkih naoružanih frakcija. Premijer Abdulhamid al-Dbeibah kaže da se ne bi smjelo dopustiti zatvaranje naftnih polja "pod slabašnim izgovorima".

Zapovjednik američkog zapovjedništva za Afriku Michael Langley i otpravnik poslova Jeremy Berndt sastali su se s Khalifom Haftarom, čelnikom snaga zvanih Libijska nacionalna vojska, koja kontrolira istok i jug zemlje. "SAD poziva sve libijske dionike da se konstruktivno uključe u dijalog", ističe veleposlanstvo SAD-a u Libiji.