epa11555629 Members of GSG9 special forces ride an inflatable boat for demonstration purposes at the vessel Neustadt (BP 84) in front of a federal police officer during a security tour visit of German Interior Minister Nancy Faeser (not in the picture) to the baltic sea near Warnemuende, Germany, 19 August 2024. German Interior Minister Nancy Faeser visits the baltic sea on a two day trip from 19 to 20 August 2024 in order to receive information on security issues. EPA/CLEMENS BILAN
EPA
28.8.2024., 20:40
POLITIČKI RAZGOVORI NAKON ZLOČINA U SOLINGENU

Njemačka priprema pakt o migracijama, a bit će posljedica i za Hrvatsku

Čelnik njemačke demokršćanske oporbe Friedrich Merz rekao je kako očekuje suradnju s njemačkim socijaldemokratskim kancelarom Olafom Scholzom na uvođenju strože migracijske politike. Sastanak kod kancelara već je bio odavno planiran, no sada je, nakon zločina u Solingenu, dobio na težini. Merz želi s kancelarom uvesti kontrolu u kaos migracije. Scholz još dvoji.

Kao što je poznato, troje je ljudi ubijeno, a osmero ozlijeđeno u napadu nožem na festivalu koji se u petak navečer održao u tom zapadnonjemačkom gradu. Zločin koji je počinio taj 26-godišnji Sirijac ponovno je vratio pitanje migracija u središte rasprava njemačke javnosti. Napadač je navodno trebao prošle godine biti vraćen u Bugarsku, nakon što mu je u Njemačkoj odbijen azil. Merz, čelnik njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) desnog centra, u utorak se sastao sa Scholzom. Nakon susreta pozvao je na opsežne mjere kako bi se zaustavila ilegalna migracija. Pozvao je socijaldemokrate na suradnju o tom pitanju s demokršćanima.

Kancelar se nije odmah složio, no s Merzom se dogovorio da će razmotriti prijedlog i dati brz odgovor, tvrdi čelnik CDU-a, a prenosi dpa. Nakon jednosatnog "radnog doručka" u kancelarskom uredu i Scholz i Merz su se razišli a da novinarima nisu objavili o čemu su pričali i jesu li se oko ičega dogovorili. "Ovo je ponuda oporbe vladi, ili bar dijelovima vlade koji su spremni na suradnju", rekao je Merz. Naglasio je da se dogovor treba postići do prvog tjedna iduće sjednice Bundestaga, koja počinje 9. rujna. I to ne po koalicijskom ključu sadašnje vlade, nego zajedničkim snagama Unije CDU/CSU i Scholzove Socijaldemokratske stranke (SPD). "Zajednički raspolažemo s dovoljno glasova", kaže Merz. Scholz je rekao kako mu treba nekoliko dana da razmisli o toj ponudi. No analitičari već sad naglašavaju da bi Scholzovo pristajanje na suradnju s oporbom i otpuštanje koalicijske stege za zastupnike stranaka vladajuće koalicije značilo gotovo siguran raspad aktualne vlade koja je ionako zbog čestih svađa na rubu raspada, piše Deutsche Welle.

ZAUSTAVITI AFD

Politički Berlin je Merzovu inicijativu smjestio u kontekst predstojećih izbora u istočnim pokrajinama Saska i Tiringija, gdje desničarsko-populistički AfD uvjerljivo vodi u anketama. Ovime Merz, a i Scholz očito žele 5 do 12 oduzeti vodeću riječ AfD-u o migracijama.

Scholz je poslije natuknuo da je na nešto od te suradnje spreman. Na predizbornom skupu u Jeni u Tiringiji, uoči izbora u tri istočne savezne pokrajine, Scholz je rekao kako je bilo ispravno od čelnika desnog centra da ponudi suradnju o tom pitanju. "Svakako ćemo učiniti sve što možemo kako bismo osigurali da u Njemačkoj zajedno usvojimo sve više dobrih pravila", rekao je. Inače, Merz je zapravo htio razgovarati o stacioniranju krstarećih raketa u Njemačkoj, o čemu kancelar, prema njegovu mišljenju, nije dovoljno informirao javnost. No onda se dogodio Solingen. Merz je odmah na stranačkoj internetskoj stranici objavio ljutiti pamflet u kojem je zatražio niz mjera kojima bi se uvelo reda u migracije. Već tu je zatražio trajno uvođenje kontrola na granicama, zaustavljanje primanja izbjeglica iz Sirije i Afganistana i protjerivanje onih koji ne bi smjeli biti u Njemačkoj čak i u potencijalno opasne zemlje. Novinarima akreditiranima u Berlinu objasnio je koje zahtjeve za koje je mjere predložio Scholzu. Njemačka mora, ako bude potrebno, proglasiti "nacionalno izvanredno stanje" kako bi se eventualno poništili EU zakoni i izbjeglice vratile u zemlju ulaska sukladno s Dublinskim sporazumom, kaže.

Merz traži da zaustave primanje izbjeglica iz Sirije i Afganistana te učinkovitije provođenje deportacija onih kojima je azil odbijen ili su se ogriješili o zakon. Traži njihovo vraćanje u zemlje u koje su stigli u EU - posebice Bugarsku, Grčku i Italiju, a možda i - Hrvatsku, navodi Deutsche Welle.