epa11051177 Police officers patrol the Red Square in Moscow (Moskva), Russia, late 31 December 2023. Fireworks displays on New Year's Eve and Christmas have been canceled in Moscow. Red Square closed to visitors from 6:00 pm on 31 December 2023 to 8:00 am on 01 January 2024. Security measures will be strengthened in the center of the capital. The restrictions are related to a special military operation in Ukraine, the authorities clarified. Deputies of the State Duma suggested that Moscow Mayor Sergei Sobyanin give up New Year's fireworks and use the money saved to help the front. Moscow residents supported this decision at the vote. EPA/YURI KOCHETKOV
EPA
28.8.2024., 20:18
RUSOFOBNI STAVOVI IZ WASHINGTONA

92 američka novinara, odvjetnika i poduzetnika su nepoželjni

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu reklo da je zabranilo ulazak u zemlju za 92 američka državljana, uključujući novinare, odvjetnike i čelnike ključnih vojno-industrijskih tvrtki zbog onoga što je nazvalo rusofobnim stavom Washingtona.

Rat u Ukrajini doveo je do najgore krize odnosa Moskve sa Sjedinjenim Državama od Hladnog rata. Rusija je u utorak rekla da se zapad igra vatrom tako što razmatra da Ukrajini dozvoli napade dublje u Rusiji zapadnim projektilima.

Popis koji je ministarstvo objavilo na komunikacijskoj platformi Telegram sadrži 14 djelatnika Wall Street Journala, petero viših novinara New York Timesa i četvero Washington Posta.

Tri medija nisu odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarom.

Ministarstvo je reklo da se zabrana odnosi na urednike i izvjestitelje "vodećih liberalno-globalističkih publikacija" uključene u proizvodnju i širenje "krivotvorina" o ruskim oružanim snagama.

Dodali su da zabrana predstavlja odgovor na "rusofoban smjer" administracije američkog predsjednika Joe Bidena, pri čemu su kao ključne istaknuli opsežne sankcije uvedene ruskim političarima, poduzetnicima, znanstvenicima i novinarima.

"Podsjećamo trenutne američke vlasti o neizbježnosti kazne za neprijateljske postupke, bilo da je riječ o izravnom poticanju (ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija) i njegovih sljedbenika na činove agresije i terorističke napade ili pokušaje uplitanja u unutarnja pitanja Ruske Federacije", poručilo je ministarstvo.

Rusija svoj rat u Ukrajini prikazuje kao širi sukob protiv zapada, za koji tvrdi da želi uništiti Rusiju. Kijev i zapad to odbacuju te optužuju Moskvu za nezakonit osvajački rat.