epa11550502 Ukrainian servicemen repair a tank that was evacuated from Russian territory to Sumy region, not far from the Ukraine - Russian border, Ukraine, 15 August 2024 amid the Russian invasion. The tank was one of the first that broke through into the Kursk region from the Sumy side and was damaged in fighting by a Russian helicopter. Ukrainian troops have advanced 35 kilometers with battles, taken control of 1,150 square kilometers of the territory of the Russian Federation and 82 settlements since the beginning of the operation in the Kursk region on 06 August 2024 according to the report of the Commander-in-Chief of the Ukrainian Armed Forces Oleksandr Syrskyi at the meeting of the Staff on 15 August 2024. EPA/NIKOLETTA STOYANOVA
EPA
27.8.2024., 19:26
“SITUACIJA JE OZBILJNA”

Čelnik IAEA-e: Rizik od nuklearne nesreće u ruskoj nuklearki u Kursku postoji

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je nakon posjeta ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk u utorak da postoji rizik od nuklearne nesreće i da je situacija ozbiljna.
“Opasnost ili mogućnost nuklearne nesreće pojavila se ovdje blizu", rekao je Grossi novinarima govoreći o činjenici da se vode borbe u regiji Kursk.
Rusija kaže da su postrojenje više puta napale ukrajinske snage, koje su udaljene samo 40 kilometara, nakon što su ovog mjeseca zauzele dio ruskog teritorija. Ukrajina tek treba odgovoriti na optužbe.
Grossi je na konferenciji za novinare rekao da je postrojenje iznimno osjetljivo jer nema zaštitnu kupolu. Kazao je kako trenutno još uvijek radi vrlo blizu normalnim uvjetima, ali to znači da je situacija s njezinom sigurnosti još ozbiljnija. Ruska državna nuklearna kompanija Rosenergoatom rekla je da se Grossi uspio uvjeriti da reaktor broj tri u elektrani radi planiranim kapacitetom, a četvrti je reaktor od nedjelje na planiranom održavanju. Pokazan mu je i novi reaktorski blok, koji je u izgradnji, navodi se.
Glavni ukrajinski zapovjednik general Olekandr Sirski kazao je u televizijskom obraćanju videovezom da njihove snage i dalje napreduju u ruskoj regiji Kursk, no upozorio je da Moskva jača svoju vojnu prisutnost na fronti kod Pokrovska, gdje pak napreduju Rusi. Ističe da Rusija pokušava zaustaviti ukrajinske opskrbne lance do Pokrovska, grada koji ima stratešku prometnu važnost. "Situacija na fronti kod Pokrovska je prilično teška. Neprijatelj se koristi svojom prednošću u ljudstvu, naoružanju i vojnoj opremi, te aktivno upotrebljava artiljeriju i avijaciju", kaže. Nasuprot tome, rekao je kako je Ukrajina u regiji Kursk osvojila stotinu naselja. Ruske snage tamo pokušavaju protuofenzivu i okružiti Ukrajince, no to im ne uspijeva, tvrdi. Sirski kaže kako je cilj ofenzive na Kursk preusmjeravanje ruskih snaga s drugih područja.
Rusija je u noći na utorak pokrenula nekoliko valova napada projektilima i bespilotnim letjelicama ciljajući Kijev i druge regije. Dvije su osobe ubijene u okrugu Krivij Rih, a jedan je muškarac poginuo u napadu bespilotne letjelice Shahed u regiji Zaporižja. Sustavi protuzračne obrane kijevske regije raspoređeni su nekoliko puta tijekom noći kako bi odbili projektile i bespilotne letjelice. Ukrajinske zračne snage zabilježile su lansiranje nekoliko skupina dronova i polijetanje strateških bombardera Tu-85 i nadzvučnih presretača MiG-31 s ruskih aerodroma.