epa11565094 (L-R) Interior Minister of the State of North Rhine-Westphalia Herbert Reul, North Rhine-Westphalia state premier Hendrik Wuest, German Chancellor Olaf Scholz, Solingen Major Tim Kurzbach and Minister for Economic Affairs, Industry, Climate Protection and Energy of North Rhine-Westphalia Mona Neubaur lay down flowers near the crime scene in Solingen, Germany, 26 August 2024. A man stabbed passers-by at random with a knife during the city festival in Solingen on 23 August evening. Three people have been killed and eight others injured, five of them seriously, in the knife attack, police said. EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF/POOL
EPA
26.8.2024., 19:46
NJEMAČKA I BORBA PROTIV TERORIZMA

Stroža kontrola nošenja oružja, oporba od Scholza zatražila i još oštrije mjere

Tri dana nakon što je u Solingenu islamistički terorist nožem ubio tri osobe i ozlijedio ih još osam, njemački kancelar Olaf Scholz najavio je da će postrožiti kontrolu nošenja smrtonosnog oružja. “To je potrebno i dogodit će se vrlo brzo”, rekao je Scholz tijekom posjeta tom gradu.

On vjeruje da će parlament brzo potvrditi nacrt takvog zakona. Dpa je, ne navevši izvor, prenijela da je 26-godišnjem osumnjičeniku sirijskog podrijetla, za kojeg se vjeruje da je bio pripadnik radikalne Islamske države, bio odbijen azil, te da je 2023. trebao biti deportiran.

Deutsche Welle piše da se politička rasprava o strožim zakonima o oružju i imigraciji u Njemačkoj sada zahuktava. “Dosta je bilo”, rekao je predsjednik CDU-a Friedrich Merz. “Pozivam vas da radite zajedno s nama kako bismo bez daljnjih odgađanja donosili odluke dosljedno usmjerene na sprječavanje terorističkih napada”, poručio je Scholzu predsjednik najjače oporbene stranke.

Kancelar Scholz je u ponedjeljak položio cvijeće na mjestu napada. “Ovo je bio terorizam protiv svih nas”, rekao je Scholz i najavio pooštravanje zakona o oružju. To se posebno odnosi na noževe, kaže, ali i na “mnoge druge stvari”. Oko mogućeg pooštravanja Zakona o azilu bio je suzdržaniji. Naglasio je da provođenje odluka o deportacijama mora biti dosljedno.

Neke od mjera koje predlaže Merz su drastične, primjerice da svatko tko u Njemačkoj ima status izbjeglice, a otputuje u svoju matičnu zemlju odmah gubi svaki boravišni status u Njemačkoj. Savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser već neko vrijeme razmatra mogućnost deportacija u Siriju i Afganistan, no to nije jednostavno jer, primjerice, nema diplomatskih veza s talibanima, koji vladaju Afganistanom. Žalila se i da neke zemlje EU-a, poput Bugarske i Rumunjske, dopuštaju tražiteljima azila da jednostavno otputuju dalje u Njemačku. Saveznoj policiji hitno je potrebno više službenika, no država si to teško može priuštiti, jer postoji manjak u budžetu. Protiv pooštravanja tog zakona izjasnio se vladajući FDP.

Savezni ministar pravde Marco Buschmann najavio je: “Razgovarat ćemo unutar vlade o tome kako unaprijediti borbu protiv toga.” Predsjednik Udruge njemačkih kriminalističkih policajaca Dirk Peglow smatra da bi policiji trebalo dopustiti da obavlja pretrage u potrazi za noževima bez posebnog razloga.