epa11565481 A local man covers the body of a killed local woman at the site of a rocket hit in a village in the Zaporizhzhia area, Ukraine, 26 August 2024, after a morning of combined shelling around the entire territory of Ukraine. Ukrainian President Volodymyr Zelensky wrote on his telegram channel that Ukraine experienced a heavy Russian missile and drone attack. The attack targeted critical civilian infrastructure across the country, resulting in casualties and injuries. The Ukrainian president expressed his condolences to the victims' families and assured that injured people are receiving necessary assistance. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/KATERYNA KLOCHKO
EPA
26.8.2024., 19:44
VELIKI NAPAD NA UKRAJINU

Kremlj: Nužan odgovor na upad u Kursk, a prekida vatre neće biti

Kremlj je poručio kako će morati postojati ruski odgovor na ukrajinski upad u zapadnu regiju Kursk i da ideja o prekidu vatre s Kijevom više nije relevantna. "Takve neprijateljske akcije ne mogu ostati bez primjerenog odgovora. Sigurno će ga biti", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Putin je rekao da će Ukrajina dobiti "vrijedan odgovor", ali još nije javno iznio kakav. Peskov je odbacio medijske napise da je došlo do ikakvih pregovora o prekidu vatre između Moskve i Kijeva. "Nije bilo nikakvih pregovora. Tema pregovora u ovom trenutku prilično je izgubila na važnosti", rekao je Peskov.

Većina središnje i istočne Ukrajine bila je pod upozorenjem na zračni napad u noći na ponedjeljak, a Rusija je pokrenula masovni napad dronovima i raketama diljem Ukrajine ciljajući energetsku infrastrukturu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je primarna meta više od 100 raketa i dronova u većini regija bila “kritična civilna infrastruktura”, navevši napade na Harkiv, Kijev, Odesu i zapad zemlje. Kaže da je velika šteta na energetskim objektima, ali će ekipe za popravak “raditi 24 sata dnevno” kako bi obnovile opskrbu strujom. U napadu je poginulo najmanje šest osoba. Dronovima je napadnut i Kijev. Istodobno su krhotine uništenih bespilotnih letjelica koje je Ukrajina lansirala ciljajući rusku regiju Saratov oštetile nekoliko kuća u gradovima Saratov i Engels, gdje Rusija ima vojnu bazu strateških bombardera.