05.07.2024., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ceremonija zvanicne primopredaje opreme koja je nabavljena za potrebe provedbe pilot projekta "Autentifikacija biraca i transmisija rezultata". Photo: Armin Durgut/PIXSELL
PIXSELL
26.8.2024., 19:53
ŠEF DELEGACIJE EU-a U BiH NA KRAJU MANDATA:

Johann Sattler: Neuspjela izborna reforma BiH najveće razočaranje

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler kazao je, na kraju petogodišnjeg mandata, da najvećim neuspjehom smatra to što tijekom tog razdoblja nije bilo dogovora o izbornoj reformi u toj zemlji. Sattler s dužnosti odlazi potkraj ovog mjeseca i u intervjuu za banjolučke Nezavisne novine kazao je kako je i osobno potrošio puno energije i vremena ne bi li se došlo do dogovora, no rezultat je izostao. "Izborno zakonodavstvo BiH nije usklađeno s Europskom poveljom o ljudskim pravima. A to nije mala stvar, postoje presude koje se moraju provesti. Bili smo blizu rješenja, ali nije bilo dovoljno političke hrabrosti i mudrosti za posljednji korak. Volio bih da sam to mogao završiti", kazao je. Delegacija EU-a u BiH u suradnji s administracijom SAD-a bila je izravno uključena u pokušaje da se među političkim strankama u BiH postigne dogovor o tome kako provesti presude Europskog suda za ljudska prava, gdje je utvrđena diskriminacija građana u izbornom procesu na temelju njihove etničke pripadnosti ili prebivališta. Dogovora o tome do sada nije bilo jer je HDZ BiH inzistirao da u paketu bude riješeno i pitanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, no sva ponuđena rješenja odbila je bošnjačka strana, uz obrazloženje kako se njima samo uvode novi oblici diskriminacije. Sljedeća bi godina mogla biti ključna za nove pokušaje dogovora, jer će se novi opći izbori u BiH održati 2026., a prije toga se očekuje rješavanje problema nastalog izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata glasovima Bošnjaka.
Sattler kaže kako drugim najvećim propustom u mandatu smatra to što u BiH nije došlo do stvarnog pomirenja, odnosno priznavanja patnji svih žrtva rata. "Doista sam se nadao da možemo postići više", ističe. Rekao je kako je često frustriran ponašanjem političara u BiH, ali i ustrojem zemlje, koji pruža beskrajne mogućnosti za blokade. Uvjeren je da će nova Europska komisija nastaviti snažno raditi na procesu proširenja u idućih pet godina.