epa11561224 A health official prepares a syringe of the Mpox vaccine during an Mpox vaccination service at Queen Saovabha Memorial Institute in Bangkok, Thailand, 23 August 2024. Thailand public health authorities are on alert after the Department of Disease Control announced that a 66-year-old European male patient who arrived in Bangkok from an unnamed African country on 14 August 2024 tested positive and infected with the new mutated strain of the Clade 1B Mpox deadlier virus to become the first country in Asia and second outside Africa. EPA/RUNGROJ YONGRIT
EPA
25.8.2024., 20:36
NOVA NADA BROJNIM OBOLJELIMA

U sedam je zemalja počelo istraživanje cjepiva za rak pluća

U sedam zemalja upravo je počela prva faza kliničkog ispitivanja mRNA cjepiva protiv raka pluća na pacijentima oboljelima od te zloćudne bolesti. Prve doze primio je 67-godišnji pacijent iz Velike Britanije, kojem je rak pluća dijagnosticiran u svibnju ove godine. Osim njega, cjepivo će primiti 130 pacijenata u 34 istraživačka centra u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Turskoj.

S oko 1,8 milijuna smrti godišnje u svijetu, rak pluća vodeći je po smrtnosti među malignim bolestima. Stope preživljavanja oboljelih s uznapredovalim oblikom bolesti posebno su loše, zbog čega testiranje novog cjepiva daje novu nadu u izlječenje. Riječ je o cjepivu koje potiče imunosni sustav potiče da ubija stanice raka, a zatim sprječava da se ponovno pojave. Cjepivo BNT116, koje proizvodi BioNTech, dizajnirano je za liječenje raka pluća ne-malih stanica (NSCLC), što je najčešći oblik raka pluća. Cjepivo će primiti pacijenti u različitim stadijima bolesti, od ranog stadija, prije operacije ili kemoterapije, do kasnog stadija bolesti ili recidiva.

Cjepivo se koristi mRNA tehnologijom, koja je primijenjena u proizvodnji cjepiva protiv COVID-19, a imunosnom sustavu omogućuje da napadne stanice raka, koje prepoznaje s pomoću tumorskih markera. Za razliku od kemoterapije, cilj je cjepiva ojačati imunosni odgovor osobe na tumor i ostaviti zdrave stanice netaknutima.

“Ulazimo u vrlo uzbudljivu eru kliničkih ispitivanja imunoterapije temeljene na mRNA tehnologiji kako bismo istražili liječenje raka pluća. Cjepivo se jednostavno isporučuje, možete odabrati specifične antigene u stanici raka, a zatim ih ciljati. Ova tehnologija sljedeća je velika faza u liječenju raka", prenio je britanski list Guardian izjavu prof. Siow Ming Lee, onkologa koji vodi kliničko ispitivanje u Velikoj Britaniji. On se nada da će ova metoda zaustaviti recidiv bolesti, jer se rak pluća često vraća u pacijenata kojima su zahvaćena pluća, čak i nakon što prođu operacije i zračenje. Od 20 do 30 posto pacijenata s četvrtim stadijem raka pluća preživi uz imunoterapiju, a sada se dodatno nastoji poboljšati stope preživljavanja. Ako se pokaže djelotvornim u najtežem stadiju bolesti, prijeći će se i na liječenje ranijih stadija bolesti cjepivom. Istraživači se nadaju da će to postati standard u cijelom svijetu i spasiti mnoge pacijente s rakom pluća.

Prvi pacijent koji je primio cjepivo, Janusz Racz (67) iz Londona, već je prošao kemoterapiju i radioterapiju, a sada je primio šest uzastopnih injekcija cjepiva u danu. Svaka doza cjepiva imala je drukčiji RNK. Cjepivo će primati jednom tjedno tijekom šest uzastopnih tjedana, a zatim svaka tri tjedna tijekom još 54 tjedna. Janusz Racz je znanstvenik koji se bavi proučavanjem umjetne inteligencije, a to ga je, kako je sam rekao, potaknulo da osobno pridonese napretku znanosti, jer on, posebno u medicini, počiva na spremnosti ljudi da pristanu biti uključeni u takva istraživanja.

U Hrvatskoj godišnje od raka pluća umre oko 3000 ljudi, a to je vodeći oblik raka u muškaraca.