Obrežje, 21.10.2023. - Slovenija je od danas uvela privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, koja će za početak trajati do 30. listopada s mogućnošću produljenja. Na fotografiji GP Bregana-Obrežje. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
HINA
25.8.2024., 20:23
EUROPA UVODI JAČU KONTROLU NA GRANICAMA

Od idućeg ljeta počinje naplata ulaska u šengensko područje

U studenome u rad kreće EES, sustav koji prati ulaske u Europsku uniju i izlaske

Ylva Johansson, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove, nedavno je najavila kako će od idućeg ljeta trebati plaćati za ulazak na prostor Europske unije, odnosno država koje su u Uniji unutar šengenskog prostora. Ta je vijest posebno uznemirila Britance, kojima je europski kontinent najčešće turisitčko odredište, ali zato što je to jedna od odredbi koja je izravna posljedica Brexita, izlaska Velike Britanije iz EU-a.

No taksa koju spominje EK neće se odnositi isključivo na državljane Ujedinjenog kraljevstva nego i na sve ostale zemlje koje nisu u EU-u, takozvane treće zemlje, što bi značilo da vrijedi i za državljane zemalja iz hrvatskog okruženja - BiH, Srbije i Crne Gore.

Povjerenica Johansson prošlog je tjedna najavila kako će sustav koji će pratiti ulaske u Europsku uniju i izlaske (Entry/Exit System - EES) napokon biti pokrenut 10. studenoga. Automatizirani je to informatički sustav namijenjen za registraciju državljana zemalja izvan EU-a koji putuju na kraći boravak, svaki put kada prelaze vanjske granice zemalja članica EU-a. Kratki boravak odnosi se na razdoblje do 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana. To razdoblje računa se kao jedno razdoblje za sve europske zemlje koje se koriste sustavom EES. Sustav će elektronički registrirati ulaske, izlaske i odbijanje ulaska u EES. Putnici će na granici prvi put morati dati biometrijske podatke, poput otisaka prstiju i skeniranja lica, a sljedeći prelasci zahtijevat će samo skeniranje putovnica na samoposlužnom kiosku kako bi se identifikacijski dokument usporedilo s upisanim biometrijskim podatcima.

EES je trebao biti pokrenut 2022. godine, ali se suočio s višestrukim preprekama zbog IT problema i kašnjenja u instaliranju automatiziranih prepreka potrebnih na svim međunarodnim kopnenim, pomorskim i zračnim granicama u šengenskom području.

Glavni cilj sustava je modernizirati upravljanje granicama, spriječiti neregularne migracije u EU, kao i zaštititi europske građane. Između ostalog, EES će pomoći u identificiranju osoba koje su prekoračile boravak, kao i onih koje pokušavaju ući u EU s krivotvorenim dokumentima. Da to ima smisla, potkrijepljeno je podatkom kako je prošle godine u Europi boravilo 700 milijuna turista. Podsjetimo, broj stanovnika EU-a je 450 milijuna.

Britanski mediji potom navode kako će se šest mjeseci poslije, u svibnju iduće godine, uvesti i Europski sustav putnih informacija i autorizacije (Electronic Travel Information and Authorisation SystemETIAS), koji će od državljana Ujedinjenog Kraljevstva i zemalja izuzetih od viza (SAD, Australija i Kanada) zahtijevati da podnesu zahtjev za izuzeće prije ulaska u EU. ETIAS kao ekvivalent američke ESTA-e zahtijevat će od građana koji nisu državljani EU-a da podnesu zahtjev za odobrenje putovanja za koji će morati platiti naknadu od sedam eura prije ulaska u šengensko područje, koje uključuje 27 država članica EU-a, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Zahtjev će vrijediti tri godine ili dok ne istekne putovnica, a s njime će se moći posjetiti svaku od zemalja članica Schengena. Naknadu neće morati platiti podnositelji zahtjeva koji su u trenutku njegova podnošenja mlađi od 18 godina ili stariji od 70 godina. Obrazac se ispunjava online, a tako se prima i odgovor. Čekanje na odobrenje bit će kratko, od nekoliko minuta do četiri dana. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno dostaviti dodatne informacije ili dokumente, što može produžiti proces do 14 dana, a neki putnici mogu biti pozvani na razgovor, što rok može produžiti na 30 dana.

“Ovo je izravna posljedica Brexita, ali i odluke vlade tadašnjeg premijera Borisa Johnsona da Britanija prema EU-u bude 'treća zemlja' i namjerno nisu tražili neki posebni režim za putovanja. Možda će ova nova vlast ispregovarati nešto, ali za to se sada mora pričekati konstituiranje tijela novog saziva Komisije", kaže nam Mario, Osječanin koji živi i radi u Londonu. Kaže kako se to ne bi trebalo odnositi na (brojnu) koloniju hrvatskih državljana koji su u Britaniji, ponajviše u Londonu, pronašli mjesto za život i rad, oni će i dalje nesmetano putovati s hrvatskom putovnicom.

“No otkrit ću vam i još jednu 'caku' kada su Britanci u pitanju. Mnogi od njih imaju irske putovnice, koje se mogu lako ishoditi na bazi da ti je bar jedan od predaka Irac, tako da je za očekivati da će oni od idućeg ljeta prema kontinentu s tim putovnicama", kaže nam naš sugovornik.

Informaciju, ali i dodatno objašnjenje što im EES, a potom i ETIAS, donosi, očekuju i naši neposredni susjedi, posebice u BiH i Srbiji, iako je i ondje mnogo onih koji imaju dvojno državljanstvo, odnosno hrvatsko uz ono zemlje u kojoj imaju prebivalište.