epa11561861 Israeli artillery shells hit an area near the village of Khiam in southern Lebanon, as seen from Upper Galilee, northern Israel, 23 August 2024. The Israeli military stated that a number of projectiles fired from Lebanese territory were identified crossing into northern Israel, with most of the projectiles falling in open areas in the Upper Galilee. EPA/ATEF SAFADI
EPA
25.8.2024., 20:16
VELIK OKRŠAJ IZRAELA I HEZBOLAHA

Bliski istok: Strah od regionalnog sukoba

Hezbolah je lansirao oko 320 raketa na Izrael, a stotinjak izraelskih aviona prije toga gađalo je gradove u Libanonu

Sigurnosni izvor u Libanonu rekao je da je najmanje 40 izraelskih napada pogodilo razne gradove na jugu zemlje u jednom od najžešćih bombardiranja od početka neprijateljstava u listopadu prošle godine. Stanovnik južnog libanonskog grada Zibqeena, sedam kilometara od granice, rekao je Reutersu da je to bio prvi put da se probudio "uz zvuk aviona i glasne eksplozije raketa - čak i prije molitve u zoru". "Činilo se kao da je apokalipsa", kaže.

Izraelski vojni radio, pozivajući se na dužnosnike obrane, rekao je kako je vojska procijenila da se Hezbolah pripremao ispaliti stotine projektila na središnji Izrael u napadu planiranom za rano jutro. Tvrde da je oko 100 izraelskih zrakoplova osujetilo raketne napade Hezbolaha započevši napad pola sata prije toga, navode u izvješću i dodaju da je vojska procijenila kako je napad Hezbolaha koji je slijedio bio "improviziran". Hezbolah je lansirao stotine raketa i bespilotnih letjelica prema Izraelu u znak odmazde za atentat na zapovjednika u Bejrutu prošlog mjeseca, objavio je taj pokret, koji ima potporu Irana. Eskalacija između Izraela i Hezbolaha izazvala je strahove od šireg regionalnog sukoba, koji bi potencijalno mogao uključiti i SAD i Iran.

epa11563755 An Israeli fighter jet ejects flares over an area near the Lebanon-Israel border, as seen from northern Israel, 25 August 2024. The Israeli military stated that Israeli Air Force fighter jets are currently striking targets belonging to the Hezbollah organization that posed an imminent threat to the citizens of the State of Israel. EPA/ATEF SAFADI
EPA

Predsjednik Joe Biden pomno prati događaje, priopćila je Bijela kuća. "Prema njegovim uputama, viši američki dužnosnici kontinuirano komuniciraju s izraelskim kolegama. Nastavit ćemo podržavati pravo Izraela da se brani i nastavit ćemo raditi na regionalnoj stabilnosti", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sean Savett. Do udara je došlo dok su se pregovarači sastajali u Kairu u posljednjem pokušaju da zaključe prekid borbi u Gazi i dogovore povratak izraelskih i stranih talaca u zamjenu za palestinske zarobljenike.

“ODGOVOR HEZBOLAHA ĆE POTRAJATI”

“Stotinjak izraelskih borbenih zrakoplova pogodilo je tisuće Hezbolahovih raketnih bacača u južnom Libanonu usmjerenih prema Izraelu”, rekla je izraelska vojska. U izraelskom zračnom napadu na automobil u gradu Khiamu, na jugu Libanona, u nedjelju je poginula jedna osoba, priopćile su pak lokalne vlasti. Hezbolah je rekao da je lansirao više od 320 raketa kaćuša prema Izraelu i pogodio 11 vojnih ciljeva. Objavio je da je završio “prvu fazu” odgovora na atentat na Šukra, a puni odgovor potrajat će “neko vrijeme”.

Podsjetimo, Hezbolah je ispalio projektile na Izrael odmah nakon napada naoružanih pripadnika Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine. Od tada dvije strane neprestano razmjenjuju vatru, izbjegavajući veću eskalaciju, dok rat bjesni u Gazi. Čini se da se ta nesigurna ravnoteža promijenila nakon napada na Golanskoj visoravni, za koji je Hezbolah odbacio odgovornost, i nakon kasnijeg atentata na Fuada Šukra, jednog od Hezbolahovih najviših vojnih zapovjednika. Ubrzo je slijedio atentat na političkog čelnika Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu, što je dovelo do obećanja da će doći do iranske odmazde Izraelu.

Ministar obratne Yoav Gallant proglasio je izvanredno stanje, a letovi za i iz zračne luke Ben Gurion u Tel Avivu obustavljeni su na oko 90 minuta. U sjevernom Izraelu oglasile su se sirene upozorenja i čule su se višestruke eksplozije oko nekoliko područja dok je izraelski sustav protuzračne obrane Željezni štit rušio rakete koje su dolazile iz južnog Libanona. Prema tvrdnjama hitne pomoći, u Izraelu nije bilo žrtava.