epaselect epa11562807 A placard reading 'Why?' among flowers and tributes placed on a sidewalk near the scene after a knife attack, in Solingen, Germany, 24 August 2024. A man stabbed passers-by at random with a knife during the city festival in Solingen on 23 August evening. Three people have been killed and eight others injured, five of them seriously, in the knife attack, police said. Police announced the arrest of a person in connection with the attack as part of a large-scale manhunt for the perpetrator. EPA/VOLKER HARTMANN
EPA
24.8.2024., 21:17
IS preuzeo odgovornost

Uhićen osumnjičeni za napad u Solingenu

Muškarac osumnjičen za smrtonosni napad nožem na festivalu u Solingenu, u zapadnoj Njemačkoj, za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS), uhićen je u subotu, rekao je regionalni ministar unutarnjih poslova Herbert Reul.

"Onaj kojeg smo tražili cijeli dan nedavno je bio u policijskom pritvoru u našim prostorijama", rekao je ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul na javnoj televiziji ARD. "Upravo smo uhitili pravog osumnjičenika", dodao je, precizirajući da istražitelji imaju "dokaze".

"Osveta za muslimane u Palestini"

Islamska država preuzela je u subotu odgovornost za napad nožem u zapadnom njemačkom gradu Solingenu u kojem je ubijeno troje ljudi.

Militantna skupina je na Telegramu objavila da je napad izveo jedan od njezinih članova "kao osvetu za muslimane u Palestini i na svim drugim mjestima".

Napad u petak, u kojem je muškarac ubio troje i ranio osmero ljudi, dogodio se na trgu Fronhof u Solingenu gdje je trajao festival u povodu 650. obljetnice grada.

epa11562315 Forensics police officers on the scene after a knife attack at the city festival in Solingen, Germany, 23 August 2024. According to the police, at around 9.45 pm a man stabbed passers-by at random with a knife at the city festival in Solingen. According to a statement posted by police on X (formerly Twitter) there are several dead and injured due to a knife attack. EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF
Priveden 15-godišnjak

Solingen: Ne isključuje se mogućnost da je teroristički napad, jedna osoba privedena

Policija još traga za napadačem. Objavila je da je uhićen 15-godišnjak i da se istražuje je li povezan s napadačem.

Državno odvjetništvo ranije u subotu nije isključilo mogućnost da se radi o terorističkom napadu.

Policija je blizu mjesta napada u središtu Solingena pronašla dva noža kojima je moguće izvršen pokolj.

Glasnogovornik policijske uprave Duesseldorf rekao je kako je iz video materijala vidljivo da je napadač ciljano ubadao žrtve u vrat.