Požar stradala obitelj Novi Sadkolovoz 2024
NOVA.RS
23.8.2024., 20:08
Poginuli majka, otac i četvero djece

Tragedija u Novom Sadu: Baterija skutera izazvala požar

U tragediji koja se dogodila u Novom Sadu, u požaru obiteljske kuće, poginula je šesteročlana obitelj, majka Maja S. (23), otac Danijel A. (29) i njihovo četvero mališana u dobi od dvije do sedam godina. Prema sumnjama policije, požar je izazvao skuter priključen na električnu mrežu, pretpostavlja se, od same baterije koja se punila preko noći. Jezivi događaj u Salajki, jednom od starijih gradskih naselja, potresao je Srbiju. Liječnica novosadske Hitne pomoći Nikolina Marić u izjavi za vojvođanske medije rekla je da su njihovi timovi stigli na mjesto intervencije u 2.45, no već je bilo kasno. Mogli su tek konstatirati smrt više osoba u potpuno opožarenoj kući, u kojoj je poginula mlada šesteročlana obitelj, oba roditelja i njihova djeca u dobi od dvije, četiri, pet i sedam godina.

DAČIĆ ODBACUJE OPTUŽBE ZA KAŠNJENJE

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić odbacio je optužbe susjeda poginule obitelji smatrajući kako su “apsolutno netočni” navodi da su vatrogasci stigli na mjesto nesreće sat vremena nakon dojave o požaru. “Pet minuta nakon dojave, u 2.47, gradska kamera snimila je prolazak vatrogasnih ekipa na 200 metara od mjesta požara. Vatrogasci su stigli na mjesto događaja u 2.48 i utvrdili da je kuća površine oko 50 četvornih metara u plamenu. Požar je lokaliziran u 2.53”, ispričao je Dačić.

Tamošnji mediji izvijestili su o mučnim ali neuspješnim pokušajima susjeda i rođaka da spase živote djece i njihovih roditelja. Susjedi su za Telegraf ispričali da su krenuli prema kući čim su primijetili plamen, a pokušavali su i razbiti zid kako bi došli do obitelji. Nažalost, skromni dom u kojem je živjela obitelj imao je samo jedan prozor, ali se okno naslanjalo na zid lokalnog groblja i praktično se nije moglo ući kroz njega. Otac žene nastradale u požaru i djed mališana, koji živi u susjednoj kući, začuo je zapomaganje i istrčao. Vidjevši plamen, pokušao je sjekirom razvaliti vrata, ali nije uspio. Šokirani susjedi poginule obitelji tvrde da su vatrogasci došli tek sat vremena nakon upućivanja prvog poziva. “Nema tko sve nije zvao vatrogasce”, ispričao je očevidac za N1. “Oni su vidjeli vatru, ali su mislili da gori livada. Ali to nije bila livada, to je bila kuća. Mi smo dotad cijelo vrijeme pokušavali izvući ih, bar djecu, kroz prozor”, ispričao je mladić koji je pomagao u pokušaju spašavanja obitelji. Požar je u konačnici lokaliziran za nekoliko minuta, no za djecu i njihove roditelje bilo je kasno.