epaselect epa11553964 People (front) flee as smoke rises amid the advance of Israeli military vehicles in an area sheltering internally displaced Palestinians, in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 18 August 2024. Israel said on 18 August that the IDF was continuing operational activities in the areas of Khan Younis and Deir al-Balah, southern Gaza. More than 40,000 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HAITHAM IMAD
EPA
22.8.2024., 19:48
AMERIČKI PRITISAK ZA SKLAPANJE PRIMIRJA

Izraelski tenkovi sve dublje u Gazi

Izraelske snage prodrle su dublje u područja središnjeg i južnog Pojasa Gaze dok se bore protiv boraca Hamasa, a palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su u četvrtak da je u izraelskim napadima poginulo najmanje 22 ljudi diljem enklave.

Nova eskalacija događa se nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Joe Biden učinio pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua naglasivši hitnu potrebu sklapanja sporazuma o primirju u Gazi i oslobađanja talaca, priopćila je Bijela kuća. Biden je u telefonskom razgovoru istaknuo nadolazeće pregovore u Kairu kao ključne. Postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi glavni mu je prioritet, ali je konačni sporazum još nedostižan. U priopćenju se navodi da su Biden i Netanyahu također razgovarali o naporima SAD-a da podrže Izrael "protiv svih prijetnji iz Irana, uključujući njemu bliske terorističke skupine". Potpredsjednica Kamala Harris, koja će u četvrtak u Chicagu službeno prihvatiti nominaciju kao predsjednička kandidatkinja demokrata za izbore 5. studenog, također se pridružila pozivu.

RASTE RAZOČARANJE

Dronovi su pucali prema šatorima, a buka je tenkova postala glasnija, pa smo odlučili pobjeći. Nas je pet obitelji, 48 ljudi, istrčali smo na plažu, neki su spavali na cesti, drugi na pijesku, bez šatora, deka i madraca. Djeca i žene bili su prestravljeni, kaže 48-godišnji Imad Al-Galajini Reutersu. Među Palestincima u Gazi raste razočaranje pregovorima.

Višemjesečni pregovori o prekidu vatre vrte se oko istih pitanja, ali Izrael i Hamas čvrsto ostaju pri svojim zahtjevima. U gradu Beit Lahiji, na sjeveru Gaze, u napadu na kuću poginulo je 11 osoba, a u drugom šest, uključujući lokalnog novinara, u kući u kampu Al-Magazi u središnjem Pojasu Gaze, rekli su liječnici. Još je pet ubijenih u odvojenim udarima na jugu. Izraelska vojska rekla je da su njezine snage intenzivirale svoje operacije u Deir Al-Balahu, u središnjoj Gazi, i Han Junisu, na jugu, demontirajući desetke vojnih struktura, locirajući rakete i ubijajući militante u ta 24 sata. Telefonski razgovor Bidena i Netanyahua slijedio je kasno u srijedu, nakon burnog posjeta regiji američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, koji je završio u utorak bez pomaka u 10-mjesečnom ratu.

Hamas želi dogovor kojim se završava rat u Gazi i oslobađaju izraelski i strani taoci u Gazi u zamjenu za slobodu mnogih Palestinaca koje je Izrael zatvorio. Za neuspjeh u sklapanju sporazuma okrivljuje Izrael i SAD. Netanyahu kaže da će rat završiti tek kada Hamas bude poražen.

U središnjem gradu Gaze, Deir Al-Balahu, u kojem živi oko milijun stanovnika i raseljenih Palestinaca, stanovnici kažu da su tenkovi napredovali dalje na istok i blokirali neke ceste koje povezuju grad s obližnjim Han Junisom na jugu. Izraelski tenkovi također su napredovali prema zapadu, u područjima Al-Karara i Hamad u Han Junisu, zbog čega je više obitelji moralo bježati iz svojih skloništa i šatora, ponekad pod teškom vatrom tenkova i dronova.