rijeka drina srbija bih
PIXABAY
22.8.2024., 19:52
NOVO STRADANJE NA “BALKANSKOJ RUTI”

Drina progutala čamac s tridesetak migranata

Strani državljani ilegalno su pokušali prijeći iz zapadne Srbije u BiH

Sredozemno more poznato je kao grobnica brojnih ilegalnih migranata koji se morskim putem žele domoći Europe. Svaki mjesec stižu izvješća o prevrtanju brodica kojima se migranti prevoze i utapanjima tisuća nesretnih ljudi. Slične tragedije, ali u znatno manjem obujmu, događaju se i na takozvanoj balkanskoj ruti, a za migrante su često kobni Sava, Dunav te, u posljednjem slučaju - rijeka Drina.

Opasne rijeke

Kako je priopćio MUP Srbije, više od deset osoba vodi se nestalima nakon prevrtanja čamca s migrantima koji su Drinom u četvrtak ujutro pokušali prijeći iz zapadne Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Policija je na obali zatekla 15 osoba, od 30-ak, koliko ih je bilo u čamcu, a spasitelji su satima tragali za nestalima. Granična policija Srbije u Ljuboviji zaprimila je od kolega iz Bosne i Hercegovine te jednog mještanina obavijest da se tijekom noći na Drini prevrnuo čamac s migrantima koji su iz Srbije pokušali prijeći rijeku između mjesta Drlača u općini Ljubovija i Orlice u općini Zvornik, na teritoriju BiH. Prema riječima migranata koji su se uspjeli domoći kopna, u čamcu ih je bilo 30, a policija i vatrogasci na obali su ih zatekli 15, među kojima i troje dece, navodi se priopćenju MUP-a. U čamcu su bile pretežito žene i djeca.

Do kasnog prijepodneva u četvrtak u Drini kod Bratunca pronađena su tijela četvero migranata, potvrdio je Boris Trninić, direktor Republičke uprave civilne zaštite u Republici Srpskoj. U Policijskoj upravi Zvornik policija je zadržala 14 migranata, za koje je utvrđeno da su iz Maroka, a koji su jednim od čamaca krijumčareni Drinom kod Bratunca. Drugi se čamac prevrnuo.

KRIJUMČARI - BIVŠI SPECIJALCI

Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini imaju informacije da među ilegalnim migrantima koji dolaze u tu zemlju ima sve više kriminalnih skupina koje čine naoružane osobe, a bave se trgovinom ljudima, upozorio je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa. Probleme s BiH dijeli i Srbija, čija policija stoga sada pojačava svoje akcije na teritoriju koji granični s Mađarskom. “Te grupe, koje sada dobrim dijelom rade i na području BiH, čine ljudi iz specijalnih jedinica vojske Afganistana, koji su poraženi i pobjegli su iz države. Sada su organizirani i bave se prebacivanjem migranata preko BiH, a dijelom se kreću i u zemljama EU-a, jer imaju određene povlastice u smislu azila ili supsidijarne zaštite”, kazao je Laketa, kako ga u četvrtak citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Sasvim je jasno kako su se migranti nakon prelaska iz Srbije u BiH htjeli domoći hrvatske granice i potom doći do željene adrese na zapadu Europe. Većina migranata ide prema sjeverozapadu BiH i granici s Hrvatskom, gdje dolazi do nove prirodne prepreke, a riječ je o rijeci Savi. I tu se, kao na Drini, čamcima noću prevoze na hrvatsku stranu obale, gdje ih s automobilima, kombijima i kamionima čekaju krijumčari, vozači koji ih prevoze do Zagreba odnosno slovenske granice. No i Sava se pokazala smrtonosnom preprekom za ilegalne migrante, u posljednje dvije godine u njoj ih se utopilo 15-ak. Najgore je bilo 2022. u prosincu, kada su granični policajci iz PU brodsko-posavske pronašli tijela deset ilegalnih migranata. Tako su 23. prosinca 2022. granični policajci iz Stare Gradiške na poplavljenom području u šumskom predjelu Radinje zatekli 20 stranih državljana koji su nezakonito ušli u Hrvatsku. Nedaleko, u močvarnom dijelu uz Savu, pronađena su dva tijela, a ubrzo su članovi HGSS-a pronašli i treće.

Željava, 25.10.2019 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina helikopterom su obišli granicu s BiH kod aerodroma Željava i posjetili pripadnike policije koji rade na osiguranju granice i migracijskog pravca iz BiH. Na slici pripadnici hrvatske policije nadgledaju granicu i migracijsku rutu sa vrha Plješivice.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
Hina

“Stalno upozoravamo i ukazujemo na opasnosti nezakonitih prelazaka državne granice, koji su vrlo rizični, posebice jer rijeka Sava zna nabujati, te takva poplavljuje okolno nizinsko područje, te je stvarna opasnost za život. Stoga apeliramo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku da to ne čine, jer tako dovode u opasnost svoj život i zdravlje, kao i život i zdravlje članova svoje obitelji. Također apeliramo na aktiviste i nevladine organizacije, koji nas često obavještavaju o točnim koordinatama migranata koji se nađu u opasnosti, da upozore migrantsku populaciju na opasnosti kojima se mogu izložiti", poručili su iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Spašavanje

U Brodsko-posavskoj županiji najviše smrtnih stradavanja ilegalnih migranata događa se zimi. "U zimskim mjesecima rijeka Sava zna nabujati, i puna je naplavina, granja i trupaca. Također se mogu ponoviti slučajevi oštećenja ili prevrtanja čamaca, zbog čega su tragedije neizbježne, ako se u tom trenutku u blizini ne nađu policijski službenici, koji su uvijek spremni pomoći i spasiti osobe", poručuju iz PU brodsko-posavske, čiji su djelatnici upravo kod obala Save u posljednje dvije godine spasili 200-tinjak promrzlih stranaca.

Vođeni informacijama koje dobiju od krijumčara ljudi, migranti se pokušavaju hrvatskog tla domoći i na zapadu BiH, gdje je prirodna granica rijeka Una. I tamo je u posljednje dvije godine bilo smrtnog stradavanja ilegalnih migranata, o čemu su izvještavale policije iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.