21.08.2024., Sanski Most, Bosna i Hercegovina - Policija ispred skole gdje je jutros ubijeno troje ljudi. Trenutno se jednoj osobi bore za zivot. Photo: Zlatko Cekic/PIXSELL
PIXSELL
21.8.2024., 12:39
SANSKI MOST: ZLOČIN U ŠKOLI

Domar ubio ravnatelja, tajnicu i profesoricu

Mješovita srednja škola u Sanskom Mostu, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, u srijedu je bila poprište pucnjave i trostrukog ubojstva. Jedna je osoba teško ranjena. Trostruki ubojica Mehmed Vukalić bio je domar škole, a njegove su žrtve zaposlenici s kojima je otprije bio u sukobu - ravnatelj te škole Nijaz Halilović (1961.), tajnica Nisveta Kljunić i profesorica engleskog jezika Gordana Nidžan. Potom je, kako se pretpostavlja, pokušao ubiti i sebe. Završio je u bolnici s teškim ozljedama.

Suspendiran

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Adnan Beganović rekao je da se pucnjava u školi dogodila u 10 sati i 15 minuta. Sve policijske snage u Sanskom Mostu osiguravale su poprište zločina tijekom istrage, koja treba utvrditi okolnosti pod kojima se tragedija dogodila. Policija je počinitelja zločina zatekla u teškom stanju, s prostrijelnom ranom prsnog koša, pa je prevezen u hitnu pomoć Doma zdravlja u Sanskom Mostu, a potom je transportiran u Urgentni centar Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci. "Pacijent je svjestan i dijagnostičke procedure su u tijeku, te je planiran operativni zahvat", priopćili su liječnici. BiH mediji objavili su da se liječnici bore za njegov život.

U trenutku kada je počinjeno trostruko ubojstvo su bili u tijeku i popravni ispiti, pa je u školi bio i manji broj učenika, no nitko od njih nije ozlijeđen, potvrdio je Ahmed Kozlica, ravnatelj uprave policije MUP-a Unsko-sanske županije. Pojasnio je kako se školski kompleks sastoji od dvije spojene zasebne zgrade pa su učenici mogli proći iz jedne u drugu i tako vjerojatno potražiti zaklon kada su čuli pucnjavu. Očevidci su za portal banjolučkih Nezavisnih novina rekli kako je ubojica ciljano tražio ravnatelja te profesoricu i tajnicu. Neslužbeno se pretpostavlja kako su motiv tog zločina prijašnji sukob domara s tim zaposlenicima škole. Troje ubijenih navodno su bili članovi povjerenstva koje je ubojici u disciplinskom postupku izreklo stegovnu mjeru suspenzije zbog povrede radnih dužnosti, neobavljanja radnih zadataka i neprovođenja radnog vremena na radnom mjestu. Navodno im je i prije verbalno prijetio.

“BIO JE TO ZAISTA STRAVIČAN PRIZOR”

“Bio je to zaista stravičan prizor, jer je u direktora pucao i ranio ga. Pritrčao sam da mu pomognem, ali me je u tom trenutku odgurnuo i ispalio još nekoliko metaka u njega”, rekao je pomoćni radnik, očevidac događaja u Sanskom Mostu, za Nezavisne novine. Vukalić je bio zaposlen na mjestu domara, te je, navodno, bio nezadovoljan tom pozicijom. Kako saznaje N1, prethodno je razgovarao s direktorom o disciplinskom postupku protiv njega. Poslije je upao na sastanak, na kojem su bile sve ubijene osobe, te ih je iz automatske puške usmrtio.

Vukalić je u svoj smrtonosni pohod očito išao ciljano. Ušao je u objekt škole i nije nasumice pucao po zgradi, nego je u kabinetima tražio točno određene osobe koje je etiketirao kao krivce za suspenziju, pucao u njih i ubio ih.

Šokirani i potreseni

Za Vukalića njegovi znanci kažu da je bio miran i povučen, sudjelovao je u proteklom ratu, a oni koji su ga bolje poznavali tvrde da je bio psihički labilna osoba. U nekoliko navrata žalio se lokalnim novinarima kako je navodno izložen mobingu na radnom mjestu. Ovaj događaj duboko je potresao javnost Sanskog Mosta, jer su svi ubijeni bili ugledni građani i omiljeni profesori. Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović istaknuo je kako je ovo događaj kakav se ne pamti u novijoj povijesti toga grada. "Ovo je šokantan događaj i teško je u ovome trenutku naći i uputiti riječi utjehe obiteljima ubijenih. Izgubili smo živote naših dragih sugrađana koji su mnogo značili našoj lokalnoj zajednici i iskreno se nadamo da se ovako nešto više nikada neće dogoditi", rekao je. Ispred škole u Sanskom Mostu u srijedu su se okupili brojni građani, među njima članovi obitelji i prijatelji ubijenih, koji su bili šokirani i potreseni. Bio je tu i dio profesora škole, od kojih su neki svjedočili zločinu.