epa11545493 A still image taken from handout video provided by the Russian Defence ministry press-service shows the crew of the 'Uragan' multiple launch rocket system of the artillery of the Vostok group of forces preparing for launch in one of the sections of the line of combat contact of the South Donetsk direction of the special military operation, Donetsk region, 11 August 2024. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA
20.8.2024., 20:08
JEDNI GUBE NA SJEVERU, DRUGI NA JUGU

Rusi sve više nadiru u Doneck, civili u masovnom bijegu

Dok se zbog nadiranja agresora užurbano nastavlja evakuacija ukrajinskih civila iz doneckog grada Pokrovska, s oko 53.000 stanovnika, stigle su informacije da su ruske snage zauzele jedno od naselja aglomeracije Toreck, grad Niu-Jork, koji Rusi od sovjetskih vremena zovu Novgorodskoje. Grad se nalazi u bahmutskom okrugu 20-ak kilometara sjeverno od okupiranog grada Donecka u istoimenoj oblasti.

Agencija France-Presse ističe da se ukrajinske snage bore da održe tamošnju liniju fronte suočavajući se s nedostatkom ljudstva i streljiva nakon mjeseci iscrpljujućih borbi. Grad od 10.000 stanovnika našao se na prvoj liniji fronte još 2014., kada su ga proruski separatisti na istoku s podrškom Moskve pokušali odvojiti od Kijeva. Neobično ime grada predmet je povijesnih pretpostavki, a jedna teorija uključuje moguće američke veze među njegovim osnivačima s jasnim aluzijama na New York. Druga teorija odnosi se na njemačke doseljenike iz grada Jorka u sjevernoj Njemačkoj.

Ukrajinska vojska pokušavala je posljednjih mjeseci smanjiti pritisak agresora upravo u Donecku, posebno u zoni Pokrovska, kao strateškog grada za opskrbu cijele linije istočne fronte. Ukrajinska vojska priopćila je da su njezine snage bile izložene desetcima napada ruskih snaga oko Torecka i Pokrovska. Samo oko Pokrovska bila su 63 okršaja ukrajinske i ruske vojske. Smatra se da je iznenadni ukrajinski upad u rusku oblast Kursk, započet 6. kolovoza, za jedan od glavnih ciljeva imao natjerati agresora da "olabavi" u Donecku, prije svega obruč oko Pokrovska. No ruski se agresor, čini se, vodi obrnutom logikom, a visoku cijenu plaćaju obje strane, prije svega civilno stanovništvo. Prema tvrdnjama ruskih medija, više od 122.000 civila pobjeglo je iz Kurske oblasti. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako su ukrajinske snage dosad zauzele 1250 četvornih kilometara teritorija Ruske Federacije i 92 naselja. Zapadni analitičari slažu se da su ukrajinske snage ostvarile zaprepašćujući uspjeh jer su u protekla dva tjedna zauzele više teritorija u Rusiji nego što je agresor zauzeo u Ukrajini tijekom jedne godine rata. No bilanca uspjeha i neuspjeha obiju strana još čeka temeljitiju analizu, a ključni su sljedeći sati i dani.

RIZIČAN POTHVAT

Spektakularno ukrajinsko uništavanje triju mostova u ruskom Kursku na rijeci Sejm, čime su odsjekli oblast na sjever i jug, a time i usporili dovlačenje dodatnih ruskih snaga, Moskva sada pokušava riješiti postavljanjem pontonskih mostova. No to je prilično rizičan pothvat jer mogu postati laka meta ukrajinskih projektila ili dronova. Upravo su ukrajinski dronovi iznenadili rusku vojnu mašineriju u južnoj regiji Rostov. Tamošnje vlasti požalile su se kako se već treći dan bore s velikim požarom skladišta nafte. Glavni stožer ukrajinske vojske preuzeo je odgovornost za napad na to skladište, koje je korišteno za opskrbu ruske vojske, nazvavši to ciljanom mjerom potkopavanja vojnog i gospodarskog potencijala Ruske Federacije. No osvetu Moskve, čini se, nije trebalo dugo čekati. U ukrajinskom Ternopilu izbio je velik požar na industrijskom postrojenju tijekom zračne uzbune.

Američki novinari koji su se radi ratnih izvještaja usudili ući u Kursk našli su se na meti ruskih vlasti, koje su im zaprijetile zatvorom. Frustrirane ruske vlasti pozvale su višeg američkog diplomata na razgovor kako bi mu uputile prosvjed "zbog provokativnih akcija" američkih novinara u Kurskoj oblasti.